Clicky


Twaalf jaar cel en tbs voor doden Jesse Dingemans

Twaalf jaar cel en tbs voor doden Jesse Dingemans
18-05-2011 14:45 | Misdaad | auteur de redactie
ARNHEM - Julien C. uit Den Haag is woensdag in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de doodslag op de 8-jarige Jesse Dingemans uit Hoogerheide. Justitie had twintig jaar cel en tbs geëist voor moord.

Het gerechtshof in Arnhem oordeelde echter dat niet vastgesteld kan worden of sprake was van voorbedachten rade. Hoewel gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) geen aanwijzingen voor een stoornis hebben ontdekt bij C., legden de rechters de 26-jarige wel tbs met dwangverpleging op. Het gerechtshof vindt namelijk dat uit eerdere psychologische onderzoeken wel blijkt dat er bij C. sprake is van een geestelijke stoornis.

Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde C. in 2008 tot levenslang voor de moord op het jongetje uit Hoogerheide. Het OM had toen ook twintig jaar en tbs geëist. De rechters gingen daar destijds niet in mee omdat gedragsdeskundigen van het PBC geen psychologische stoornis bij C. hebben kunnen ontdekken. De Hagenaar weigerde namelijk mee te werken aan een PBC-onderzoek.

De Hoge Raad bepaalde in november 2009 dat het gerechtshof in Arnhem zich opnieuw over de zaak moest buigen. Het hoogste rechtscollege gaf daartoe opdracht, omdat het gerechtshof in Den Bosch niet had onderzocht of C. er in hoger beroep bewust voor had gekozen geen gebruik van een advocaat te maken. De Hoge Raad oordeelde bovendien dat C. niet doorzag wat hij zich op de hals haalde door af te zien van een advocaat.

Jesse Dingemans werd op 1 december 2006 met meerdere messteken om het leven gebracht in een klaslokaal op zijn school de Klim-Op in Hoogerheide. C. ontkent de moord op het 8-jarige jongetje. Op kledingstukken de Hagenaar werd onder meer bloed van Jesse aangetroffen. Ook werd een bloedspoor van het slachtoffer gevonden in het ouderlijk huis van C.

In eerste instantie was C. door de rechtbank in Breda veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs voor doodslag. Het hof in Den Bosch vond echter dat hij het jongetje opzettelijk en met voorbedachten rade met messteken om het leven heeft gebracht.

©Novum | Transport Online