Clicky


Elektropulsen helpen verlamde man

Elektropulsen helpen verlamde man
20-05-2011 14:49 | Buitenland | auteur de redactie
LONDEN - Een man die in 2006 bij een auto-ongeluk verlamd raakte kan met behulp van een geïmplanteerde elektrische stimulator bij zijn ruggengraat weer staan en enkele stappen zetten. Zijn geval wordt beschreven in een artikel dat vrijdag door het wetenschappelijke medische tijdschrift Lancet is gepubliceerd.

Het implantaat werd in 2009 bij Rob Summers (25) ingebracht. Binnen enkele dagen kon hij zonder hulp staan. Maanden later kon hij zijn tenen bewegen, zijn knieën, enkels en heupen buigen en was hij in staat enkele passen te nemen in een looprad. Vereist is wel dat de stimulator aan staat, want buiten de oefenruimte verplaatst Summers zich nog gewoon in een rolstoel.

"Dit is geen genezing, maar het kan wel resulteren in betere functionaliteit voor sommige patiënten", zei Gregoire Courtine, hoofd van de afdeling experimentele neurorevalidatie van de Universiteit van Zürich. Courtine, zelf niet betrokken bij de behandeling van Summers, wees erop dat de patiënt in zijn dagelijkse leven nog geen verschil merkt en dat meer onderzoek nodig is om verlamde patiënten te kunnen helpen bij het terugkrijgen van zo'n mate van mobiliteit dat ze hun oude levens weer kunnen oppakken.



De stimulator die bij Summers is geïmplanteerd wordt normaal gesproken gebruikt voor pijnvermindering en kost zo'n veertienduizend euro. Het apparaatje stuurt een signaal naar het zenuwcentrum om te staan of lopen. Opmerkelijk was dat Summers in staat bleek vrijwillig zijn benen te bewegen. "Dat betekent dat we toegang kunnen krijgen tot het schakelcentrum van het zenuwstelsel, waarmee een heel nieuw werkterrein beschikbaar komt om verlamde patiënten te behandelen", zei Susan Harkema, de belangrijkste auteur van het artikel in Lancet.

©Novum/AP | Transport Online