Clicky


Nationale recherche rolt witwasbende op

Nationale recherche rolt witwasbende op
20-05-2011 15:04 | Misdaad | auteur de redactie
AMSTERDAM - De nationale recherche heeft dinsdag in Amsterdam een 53-jarige vrouw uit Colombia aangehouden. Zij is de vermoedelijke leider van een organisatie die op grote schaal drugswinsten zou witwassen. Ook haar man, een 61-jarige Nederlander, werd aangehouden.

Daarnaast werd in Den Haag een 57-jarige Colombiaanse gearresteerd. Een vierde verdachte, de 29-jarige zoon van de hoofdverdachte, werd vorige week al aangehouden Op het luxueuze appartement van de hoofdverdachte in de Colombiaanse stad Cali is beslag gelegd, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vrijdag.

De verdachten hielden zich vermoedelijk al jaren bezig met het witwassen van grote hoeveelheden geld. Koeriers reisden daarbij met geprepareerde koffers met geld vanaf Europese vliegvelden naar Colombia. Drie van hen worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.



Op 10 september werd op Schiphol een geldkoerier aangehouden die in zo'n geprepareerde koffer 235 duizend euro bij zich had. Een maand later werd op de luchthaven van Frankfurt een vrouw aangehouden met een koffer met 204 duizend euro. In november volgde een derde koerier die met twee ton werd onderschept, ook op het vliegveld van Frankfurt.

De nationale recherche legde vorige maand in Amsterdam al beslag op 1,3 miljoen euro contant geld, waarbij drie Colombiaanse mannen werden aangehouden. Zij zitten nog vast wegens witwassen. Rechercheurs troffen toen twee pistolen met munitie, drie geldtelmachines en verschillende paspoorten aan. Ook werd een kilo cocaïne in beslag genomen.

De politie en het Openbaar Ministerie in Colombia legden deze week beslag op 24 panden, waaronder luxe buitenverblijven, appartementen en woningen. Ook werd beslag gelegd op een aantal voertuigen.

©Novum | Transport Online