Clicky


Wielrenner Xavier Tondo (32) overleden [update]

Wielrenner Xavier Tondo (32) overleden [update]
23-05-2011 13:37 | Sport | auteur de redactie
Wielrenner Xavier Tondo is maandag overleden na een ongeluk in Granada. Dat bevestigt zijn ploeg Movistar. De Spanjaard is 32 jaar geworden. Tondo was in Granada op trainingsstage in de Sierra Nevada. De nummer zes van de laatste Vuelta was zich aan het voorbereiden op de Tour de France.

Tondo zou maandag gaan trainen op de Sierra Nevada met ploeggenoot Benat Intxausti. Tondo stapte uit de auto waar de twee in zaten om de metalen garagedeur te openen, meldt een woordvoerder van de Guardia Civil. De auto rolde plotseling naar voren waardoor de renner bekneld raakte tussen het voertuig en de garagedeur.

Tondo werd in 2003 professional, maar reed het grootste deel van zijn carrière bij kleinere Spaanse teams. In 2010 werd de Catalaan aangetrokken door het Cervélo Test Team. Toen dat eind vorig jaar ophield te bestaan vond Tondo onderdak bij Movistar.

Op Tondo's erelijst prijken twee eindzeges in etappekoersen. In 2007 won hij de Ronde van Portugal, dit jaar was hij de beste in de Ronde van Castillië en Leon. Vorig jaar won hij ritten in Parijs-Nice en in de Ronde van Catalonië. In 2009 won hij al een etappe in de Ronde van Andalucia.

Op Twitter reageren Tondo's collega-renners geschokt op zijn overlijden. De Spanjaard wordt door Cervélobaas Gerard Vroomen bijvoorbeeld geprezen om zijn vriendelijke karakter en grote hart. Manuel Quinziato noemt Tondo 'een van de beste mensen die ik heb leren kennen in het peloton'. Alberto Contador zegt geen woorden te hebben voor de onverwachte dood van zijn landgenoot. "Het leven kan zo oneerlijk en moeilijk te begrijpen zijn."

©Novum | Transport Online