Clicky


'UCI beschermde positief geteste Armstrong'

'UCI beschermde positief geteste Armstrong'
23-05-2011 14:03 | Sport | auteur de redactie
Lance Armstrong heeft in 2001 positief getest op EPO-gebruik. Tijdens de Ronde van Zwitserland zou de zevenvoudig Tourwinnaar betrapt zijn, maar dankzij de wielerfederatie UCI werd dat nooit bekendgemaakt. Dat vertelde voormalig teamgenoot Tyler Hamilton zondagavond in het programma 60 Minutes van de nieuwszender CBS News.

"Ik weet dat hij positief testte op EPO, in de Ronde van Zwitserland in 2001. Dat vertelde hij me. Hij was er heel rustig onder, en lachte er zelfs om", meldde Hamilton. De Amerikaanse renner beweerde dat Armstrong met de UCI een 'dealtje' sloot. "Ze verzonnen een manier om het te verdoezelen."

Armstrong opende eerder een website waarin hij de geloofwaardigheid van Hamilton in twijfel trekt. "Hamilton is onbetrouwbaar iemand die een manier zoekt om zijn boek te promoten", luidt de reactie van de Texaan. "Maar de meeste mensen hebben precies door wat dit is: een verlopen renner die voor geld onzin verkoopt."



De Amerikaanse overheid startte vorig jaar een onderzoek nadat Floyd Landis, een andere teamgenoot van Armstrong, had verklaard dat het dopinggebruik bij de US Postal-ploeg wijdverbreid was. Hamilton liet weten dat ploegleiders en teamartsen van de Amerikaanse wielerploeg dopinggebruik van renners stimuleerden.

©Novum | Transport Online