Clicky


Grieken overwegen meer bezuinigingen

Grieken overwegen meer bezuinigingen
23-05-2011 15:15 | Buitenland | auteur de redactie
ATHENE/WENEN - Het Griekse kabinet is bijeen voor overleg over grootschalige bezuinigingen en privatiseringen tot 2015. De bezuinigingen moeten een besparing van 23 miljard euro opleveren. Daarnaast wordt overlegd over aanvullende bezuinigingen voor 2011.

De aanvullende maatregelen voor dit jaar, die zes miljard euro moeten opleveren, zijn nodig om de teleurstellende fiscale prestatie tot dusver goed te maken. De verwachting is dat belastingvoordelen komen te vervallen en dat rijke huiseigenaren kunnen rekenen op extra belastingheffingen. De regering overweegt ook ontslagen bij de overheid, een sector die van oudsher stevig wordt beschermd. De ontslagronde is een ommezwaai in het regeringsbeleid en kan tot protesten leiden, omdat de kwestie erg gevoelig ligt.

De Europse Unie wil dat alle partijen in Griekenland achter het bezuinigingsprogramma staan. De Griekse premier George Papandreou gaat daarom dinsdag met oppositiepartijen om de tafel om consensus te bereiken. Ook probeert hij de meningsverschillen tussen zijn eigen ministers op te lossen.

De Griekse economie wordt draaiende gehouden met een noodlening van 110 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie. De lening is echter onvoldoende om de financiële nood van Griekenland te lenigen. EU-lidstaten eisen dat Griekenland meer gaat snijden in de uitgaven, voordat een extra noodlening wordt overwogen.

Eurocommissaris voor economische en monetaire aangelegenheden Ollie Rehn zei maandag vanuit Wenen dat Griekenland 'de komende dagen en weken' aanvullende maatregelen moet nemen om andere Eurolanden en financiële instituten ervan te overtuigen dat het land serieus bezig is het enorme begrotingstekort weg te werken. Rehn drong er bij de Griekse regering op aan haar ambitieuze privatiseringsprogramma snel ten uitvoer te brengen.

©Novum/AP | Transport Online