Clicky


Geen meerderheid coalitie in Eerste Kamer

Geen meerderheid coalitie in Eerste Kamer
23-05-2011 16:49 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
DEN HAAG - VVD, PVV en CDA hebben maandag geen meerderheid in de Eerste Kamer gehaald. De drie partijen halen samen 37 zetels. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag van Novum Nieuws van de verkiezing van de Eerste Kamer door de Provinciale Staten in alle twaalf provincies. Met steun van de SGP haalt de gedoogcoalitie wel een nipte meerderheid in de senaat.

De VVD krijgt zestien zetels in de Eerste Kamer, het CDA elf en de PVV tien. De SGP houdt één senator over. De PvdA komt op veertien zetels, de SP acht, D66 zes, GroenLinks vijf en de Christenunie twee. De Partij voor de Dieren en 50Plus halen elk een zetel.

Niet in alle provincies hebben alle Statenleden op hun eigen partij gestemd. Door anders te stemmen, hebben verschillende partijen een poging gedaan de uitslag voor de Eerste Kamer te beïnvloeden. In Noord-Holland is bovendien een ongeldige stem uitgebracht.

In Zeeland ging een stem van de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) naar de PVV. Vermoedelijk gaat het hier om Statenlid Johan Robesin van de Partij voor Zeeland, die onlangs na een bezoek aan premier Mark Rutte (VVD) zijn stem aan een van de coalitiepartijen beloofde. Robesin wilde dat niet bevestigen.

In Limburg kreeg het CDA een stem minder dan verwacht en de VVD een stem meer. Ook ging er een stem van 50Plus naar de OSF. In Utrecht leverde de VVD een stem in, die lijkt te zijn gegaan naar het CDA. Ook lijkt er in Utrecht een stem van de Partij voor de Dieren naar de SP te zijn gegaan.

In Zuid-Holland ging vermoedelijk een stem van de SGP naar de VVD, en een stem van D66 naar de PvdA. In Noord-Holland leverden VVD en 50Plus ieder een stem in, terwijl PVV en SP er een stem bij kregen. De PvdA in Noord-Holland ging er twee stemmen op achteruit, terwijl GroenLinks er twee bij kreeg.

Veel veranderingen deden zich voor in Flevoland. De VVD en 50Plus leverden elk een stem in, en de PvdA twee. Daarvan profiteerden GroenLinks (plus twee), SP (plus een) en PVV (plus een).

Zonder meerderheid in de 75-koppige senaat kan het de komende jaren lastig worden voor het kabinet om bijvoorbeeld de plannen op het gebied van immigratie aangenomen te krijgen. Met steun van de orthodox-gereformeerde SGP lukt dit mogelijk toch. Het kabinet heeft al een aantal maatregelen genomen om deze partij te 'paaien'.

Achter de schermen is de afgelopen tijd druk overlegd over strategieën die de coalitie aan een meerderheid zouden kunnen helpen. Tegelijkertijd spraken ook de linkse partijen over de mogelijkheden om elkaar aan een of meer extra zetels te helpen.

De officiële, definitieve uitslag wordt woensdagmiddag bekendgemaakt door de Kiesraad.

©Novum | Transport Online