Clicky


Rutte verandert niets aan koningshuis

Rutte verandert niets aan koningshuis
24-05-2011 19:52 | Binnenland | auteur de redactie
Premier Mark Rutte (VVD) is niet van plan iets te veranderen aan de manier waarop de monarchie functioneert. Dat blijkt uit een brief over het koningshuis die Rutte dinsdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg Rutte afgelopen najaar zijn visie op 'modern koningschap' op papier te zetten. Rutte zei toen al dat het huidige systeem goed functioneert. In zijn brief herhaalt hij dat.

De positie van het staatshoofd is in de loop van de geschiedenis 'hecht in de democratische rechtsstaat verankerd', schrijft Rutte. De verantwoordelijkheid voor het functioneren van de koning of koningin is 'nauwkeurig geregeld'.

Een deel van de Tweede Kamer pleit voor een ceremonieel koningschap, waarbij het staatshoofd geen functie meer heeft in het landsbestuur. De PVV bijvoorbeeld vindt dat de koningin uit de regering moet worden gezet. Rutte is dat echter niet van plan. Ook de belastingvrijstellingen voor het koningshuis wil hij laten zoals ze zijn.

Problemen met het principe dat de minister-president politiek verantwoordelijk is voor het staatshoofd ziet Rutte evenmin. De premier is ook voor privéhandelingen verantwoordelijk, maar alleen voor zover het 'openbaar belang' in het geding is. Dat is niet meteen het geval als privéhandelingen openbaar zijn geworden.

SP-Kamerlid Ronald van Raak, een van de initiatiefnemers van het verzoek aan Rutte om zijn ideeën over de monarchie op papier te zetten, vindt de brief van Rutte 'teleurstellend'. "Het lijkt op het verhaal van Balkenende, en dat leek weer op het verhaal van Kok", zegt Van Raak. Hij mist een 'eigen visie' van Rutte.

Van Raak vindt verder dat Rutte niet duidelijk maakt waar de grens tussen privé en publiek ligt. Zo wordt volgens hem niet duidelijk of het omstreden bouwproject in Mozambique waaraan Willem-Alexander en Máxima deelnemen, nu wel of niet onder de verantwoordelijkheid van Rutte valt. Van Raak wil een Kamerdebat met Rutte over de monarchie.

PVV-leider Geert Wilders kan zich ook niet vinden in de visie van de premier. Wilders kondigde dinsdag aan met een initiatiefwetsvoorstel te komen, waarin wordt voorgesteld de koning uit de regering te halen.

©Novum | Transport Online