Clicky


OM eist vrijspraak Wilders voor groepsbelediging

OM eist vrijspraak Wilders voor groepsbelediging
25-05-2011 11:57 | Binnenland | auteur de redactie
Zoals verwacht heeft het Openbaar Ministerie woensdag opnieuw betoogd dat PVV-leider Geert Wilders moet worden vrijgesproken van het beledigen van moslims. Volgens justitie is pas sprake van belediging als er conclusies over moslims zouden worden getrokken. Dat is volgens het OM niet het geval. Hij zou alleen hun godsdienst bekritiseren.

Wilders staat terecht voor groepsbelediging, discriminatie en voor aanzetten tot haat. Later op de ochtend gaat het OM verder met zijn pleidooi. De verwachting is dat net als in oktober ook op de andere punten van de aanklacht vrijspraak wordt gevraagd.

Het proces werd in oktober stilgezet omdat de rechters na een wrakingsverzoek van advocaat Bram Moszkowicz werden vervangen. Daarna moest het proces opnieuw worden gevoerd. Moszkowicz probeerde ook deze keer het proces stil te zetten, maar dat lukte niet.

Zo probeerde de raadsman de rechtbank in april opnieuw te wraken omdat de rechters weigerden een onderzoek wegens meineed in te stellen tegen Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks. Volgens Moszkowicz had Hendriks als getuige in de rechtbank gelogen. Het wrakingsverzoek werd afgewezen.

Later betoogde de advocaat dat Wilders geen eerlijk proces krijgt omdat er een poging zou zijn gedaan getuige Hans Jansen te beïnvloeden op een inmiddels berucht etentje. Ook zou het gerechtshof Wilders in feite al vooraf hebben veroordeeld door te bepalen dat hij moest worden vervolgd.

De rechtbank bepaalde maandag dat het proces kan doorgaan. Wel bepaalde de rechtbank dat het OM Wilders niet mag vervolgen voor de vergelijking tussen de islam en het fascisme. Dat zou buiten de opdracht vallen die het hof aan het OM gaf om Wilders te vervolgen.

©Novum | Transport Online