Clicky


Maandagmiddag spoedoverleg over EHEC-bacterie

Maandagmiddag spoedoverleg over EHEC-bacterie
30-05-2011 12:03 | Gezondheid | auteur de redactie
Alle partijen die betrokken zijn bij de problemen rond de EHEC-bacterie komen maandagmiddag bijeen voor een spoedoverleg. Daar wordt in kaart gebracht wat de situatie op dit moment precies is en welke eventuele maatregelen worden genomen.

Aanwezig zijn vertegenwoordigers van onder meer het Productschap Tuinbouw, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, LTO Nederland en het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Ook afgevaardigden van het ministerie van Volksgezondheid en de Voedsel- en Warenautoriteit schuiven aan. Ze praten om 13.15 uur op het kantoor van het Productschap Tuinbouw in Zoetermeer. Aansluitend is een persconferentie.

Het Productschap Tuinbouw luidt de noodklok over de export van groenten naar Duitsland. Daar wordt, uit angst voor de gevaarlijke bacterie, nauwelijks meer komkommer gegeten. De vraag naar paprika's, tomaten en sla loopt ook terug. Een woordvoerder van het Productschap Tuinbouw laat weten 'zeer bezorgd' te zijn. "Het is cruciaal dat zo snel mogelijk duidelijk wordt waar de besmette komkommers vandaan komen, zodat wij onze gezonde groeten weer kunnen exporteren", zegt hij.

Een woordvoerder van het CBL laat weten dat het belangrijkste punt tijdens het overleg wordt in kaart te brengen wat er nu precies aan de hand is en welke maatregelen genomen kunnen worden. "Voedselveiligheid is voor ons nu prioriteit nummer een", laat het CBL weten. "We willen weten wat er aan de hand is en wat we kunnen doen. Het ziet er vooralsnog naar uit dat de besmetting vooral een lokale aangelegenheid is. Alle gevallen van besmetting zijn te herleiden naar Noord-Duitsland."

Vooralsnog zijn er uit Nederlandse supermarkten nog geen komkommers verwijderd. "En we merken hier ook niets van een teruglopende vraag, de Nederlandse consument is nuchter wat dat betreft", aldus de woordvoerder van het CBL. Tsjechië en Oostenrijk besloten zondag om partijen Spaanse komkommers die mogelijk met de EHEC-bacterie zijn besmet uit de winkelschappen te halen.

In Duitsland heeft de darmbacterie al aan tien mensen het leven gekost. Ook in Zweden en Denemarken zijn mensen ziek geworden.

Later op de dag zal Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) overleg voeren met de sector over de situatie.

©Novum | Transport Online