Clicky


EHEC-bacterie niet gevonden op nederlandse komkommers

EHEC-bacterie niet gevonden op nederlandse komkommers
31-05-2011 16:09 | Gezondheid | auteur de redactie
Nederlandse komkommers kunnen nog steeds veilig worden gegeten. De EHEC-bacterie is tot nu toe nog niet aangetroffen. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) op de 168 monsters die de afgelopen dagen zijn genomen in supermarkten en bij groothandelaren en bij telers.

De VWA heeft zich bij het onderzoek alleen gericht op komkommers. Het Productschap Tuinbouw onderzocht Nederlandse paprika's, aubergines, tomaten en sla. Ook hier werd de gevaarlijke darmbacterie niet gevonden. De VWA laat weten door te gaan met het onderzoeken van Nederlandse waar totdat de bron van de EHEC-besmetting in Duitsland is gevonden.

De bacterie heeft in Duitsland al aan zeker vijftien mensen het leven gekost. Ook in Zweden is inmiddels een patiënt overleden. Meer dan 1150 Duitsers zijn geïnfecteerd met de bacterie, die tot ernstige nierklachten kan leiden. In Nederland zijn ten minste twee mensen ziek geworden. Zij liepen de besmetting na een bezoek in Duitsland op.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt de situatie in Nederland en in Europa nauwlettend in de gaten.

©Novum | Transport Online