Clicky


Meer Nederlandse zieken door EHEC-bacterie

Meer Nederlandse zieken door EHEC-bacterie
01-06-2011 18:14 | Gezondheid | auteur de redactie
In Nederland zijn tot nu toe vijf mensen ziek geworden na besmetting met de EHEC-bacterie. Dat betekent dat er drie bevestigde gevallen bij zijn gekomen. Alle patiënten werden ziek na een bezoek aan Duitsland. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag bekendgemaakt.

Vier van de besmette personen hebben niercomplicaties, de vijfde kampt met bloederige diarree. Volgens het RIVM worden nog enkele meldingen van darminfecties onderzocht, maar is nog niet duidelijk of die veroorzaakt zijn door besmetting met de EHEC-bacterie.

Onder de patiënten bevindt zich een jong kind. Volgens het RIVM is het kind mogelijk besmet geraakt via de moeder, die ook ziek is. Beiden hebben niercomplicaties. Een woordvoerder van het instituut kan niet zeggen hoe zij en de rest van de Nederlandse zieken er aan toe zijn. Sommige van hen liggen op de intensive care. Ook is niets bekend over hun identiteit.

De bacterie heeft in Duitsland al aan zeker vijftien mensen het leven gekost. Het aantal zieken is daar opgelopen tot zo'n 1500. Vierhonderd van hen zijn er ernstig aan toe. Ook in Zweden is een patiënt overleden.

Het RIVM heeft nog geen sporen van de EHEC-bacterie in Nederland aangetroffen. Komkommers en andere Nederlandse vruchten en groenten als paprika's, aubergines, tomaten en sla kunnen nog gewoon worden gegeten. De Voedsel en Waren Autoriteit blijft onderzoek doen totdat de bron van de besmetting in Duitsland is gevonden. Het RIVM houdt de situatie in Nederland en in Europa nauwlettend in de gaten.

©Novum | Transport Online