Clicky


Acties op komst vanwege afschaffing pgb

Acties op komst vanwege afschaffing pgb
02-06-2011 11:05 | Gezondheid | auteur de redactie
Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget reageert vol ongenoegen op de plannen van het kabinet om het persoonsgebonden budget(pgb) af te schaffen. "Lange tijd geloofden we niet, dat dit ooit zou gebeuren. Een kabinet dat een streep zet door de toekomst van het pgb."

De plannen van het kabinet, die woensdagmiddag bekend zijn gemaakt, houden in grote lijnen drie maatregelen in:

1. Het pgb blijft behouden voor mensen met een indicatie voor langdurig verblijf, mensen met een pgb in de vorm van een zorgzwaartepakket (zzp), mensen die anders opgenomen zouden moeten worden in een instelling. Hun budget wordt verhoogd met 5%.

Reactie Per Saldo: "Deze verhoging compenseert enigszins de enorme verlaging van de budgetten van zzp's per 1 januari 2011."

2. Bestaande budgethouders, niet geïndiceerd voor langdurig verblijf, lijken hun pgb te kunnen behouden, onder bepaalde strikte voorwaarden. Zij moeten kunnen aantonen dat de zorg geregeld met het pgb goedkoper is, innovatief en niet de zorg betreft die anderen al plegen te geven aan een ander.

Reactie Per Saldo:"Deze bewoordingen zijn erg vaag. Onduidelijk is wie op welke manier via het zorgkantoor door kunnen gaan met het pgb."

3. Nieuwe budgethouders, die geen indicatie krijgen voor langdurig verblijf, krijgen geen pgb meer.

Reactie Per Saldo: "Met deze maatregel krijgt de pgb-regeling voor 90% een sterfhuisconstructie."

Weg eigen regie
"Schokkend, ongelooflijk, onbegrijpelijk, niet zomaar boos, maar razend. Dat is de stemming onder alle mensen met een beperking, die hun leven op de rit hebben staan met hulp van het pgb. Met het pgb zijn er mooie vormen van zorg ontstaan, precies op maat, met eigen regie van de mens waar het om gaat.", gaat Per Saldo verder.

"Zorg die een instelling niet geeft. Zorg die de toets van elk kwaliteitskeurmerk kan doorstaan. In gezinnen, die een balans hebben gevonden, samen met een kind of één van de ouders met een beperking. Partners die bij elkaar kunnen blijven wonen. Alleenstaanden die het redden in hun eigen omgeving. Door de plannen van de regering dreigt dit allemaal verloren te gaan. Een visieloze en onverantwoorde beslissing, die vele rampen veroorzaakt en veel geld kost: op z'n minst 650 miljoen euro."

Harde acties
"Dat laten we niet gebeuren. Het is nu tijd te laten zien wie we zijn. Dit voorstel mag geen meerderheid krijgen in de Tweede Kamer.", zegt Per Saldo. Per Saldo bereidt daarom zeer harde acties voor, die aan niemand ongemerkt voorbij zullen gaan en zeker niet aan de leden van dit kabinet en aan de Tweede Kamer. Er wordt op dit moment door de belangenorganisatie een grote demonstratie voorbereid. Meer info hierover vindt u op: www.pgb.nl

Lees ook:
» CDA: Beperking PGB pijnlijk, maar noodzakelijk
» Afschaffen pgb: meerkosten 650 miljoen euro
» Budgethouders furieus over desastreuze pgb-plannen