Clicky


Advocaat: Mladic heeft kanker

Advocaat: Mladic heeft kanker
02-06-2011 16:03 | Buitenland | auteur de redactie
DEN HAAG - De voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic lijdt aan kanker. Hij zou in 2009 in een Servische ziekenhuis behandeld zijn voor de ziekte. Dat heeft de advocaat van Mladic, Milos Saljic, donderdag gezegd.

Saljic beweert een document te hebben waaruit blijkt dat Mladic lijdt aan lymfklierkanker. Uit het document, een kopie van de diagnose die door artsen is gesteld, zou tevens blijken dat Mladic is geopereerd en chemotherapie heeft ondergaan. Het briefhoofd en de handtekeningen op het document zijn zwart gemaakt om de namen van de behandelend artsen te verbergen. Mladic zou tussen 20 april en 18 juli 2009 in het ziekenhuis hebben gelegen.

Vermoedelijk gaat het om een militair ziekenhuis in Belgrado, omdat in het document staat dat Mladic negen jaar eerder in hetzelfde ziekenhuis een controle heeft ondergaan. Het is bekend dat Mladic in 2000 in een militair hospitaal in Belgrado is behandeld.

Nerma Jelacic, een woordvoerster van het Joegoslaviëtribunaal, weigerde in te gaan op de bewering dat Mladic lijdt aan kanker. Het is bovendien niet direct mogelijk om de echtheid van het document te controleren.

Saljic heeft het document naar eigen zeggen maandag in handen gekregen. "Een man belde me op en vroeg me of ik geïnteresseerd was in een document dat de uitlevering van Mladic aan Den Haag zou voorkomen", aldus Saljic. Wie de beller was wilde de advocaat niet zeggen. Saljic zegt het document aan een Servische onderzoeksrechter te hebben gegeven.

Eerder al beweerde Saljic dat Mladic te ziek is om te worden berecht door het Joegoslaviëtribunaal. Mladic zou onder andere twee hersenbloedingen hebben gehad.

©Novum/AP | Transport Online