Clicky


'Ook CDA'er Hoekstra overtreedt inkomstenregel'

'Ook CDA'er Hoekstra overtreedt inkomstenregel'
03-06-2011 15:29 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
Ook staatsraad Rein Jan Hoekstra (CDA) verdient met zijn bijbanen meer geld dan is toegestaan. Dat schrijft NRC Handelsblad vrijdag. Afgelopen weekeinde meldde de krant al dat Hoekstra's partijgenoot bij de Raad van State Wim Deetman de regels voor neveninkomsten uit publieke functies overschreed.

Volgens de krant blijkt dat oud-informateur Hoekstra ten onrechte een vergoeding krijgt als lid van de commissie-De Veer, die de integriteit bij de materieelorganisatie van Defensie onderzoekt. Zijn inkomen zou hiermee uitkomen boven dat van een ministersalaris. Om welk bedrag het gaat, is niet bekend.

De regels schrijven voor dat een lid van een overheidscommissie geen recht heeft op een vergoeding als de inkomsten uit al zijn publieke banen meer bedragen dat een ministersalaris, bijna 124 duizend euro. Als lid van de Raad van State toucheert Hoekstra jaarlijks al zo'n 123 duizend euro.

Volgens het dagblad heeft Hoekstra bij zijn installatie als lid van de commissie-De Veer niet gemeld dat hij de norm overtrad. Hij zou ook geen recht hebben gehad op de betalingen die hij heeft gekregen als voorzitter van de ministeriële stuurgroep die zich heeft beziggehouden met de Friese taal, aldus de krant.

Hoekstra zelf ontkent tegenover NRC Handelsblad dat hij in strijd met de regels handelt. Met zijn inkomsten als lid van de overheidscommissies komt hij niet boven de norm uit, stelt hij.

Deetman verdiende vorig jaar ruim 180 duizend euro. Hij zegde daarop toe terug te betalen wat hij eventueel ten onrechte heeft ontvangen.

©Novum | Transport Online