Clicky


President Jemen in Saudi-Arabië

President Jemen in Saudi-Arabië
05-06-2011 10:22 | Buitenland | auteur de redactie
SANAA - De president van Jemen, Ali Abdullah Saleh, is naar Saudi-Arabië gevlogen voor medische zorg. Dat heeft een woordvoerder van de overheid zondag gezegd. De president raakte vrijdag gewond bij een raketaanval op zijn paleis.

Het plotselinge vertrek dreigt de crisis in het verarmde land te verergeren. Er wordt al maandenlang geprotesteerd tegen zijn 33-jarige heerschappij. Zijn vertrek volgt na intensieve druk van naastgelegen Golflanden. Ook de Verenigde Staten, vanouds een bondgenoot, zetten druk op de ketel.

Saleh heeft al een paar keer afgesproken zijn macht over te dragen, maar trok zich steeds op het laatste moment terug. Er bestaat een kans dat hij nooit naar Jemen terugkeert. Een groot deel van de bevolking is tegen hem in opstand gekomen en invloedrijke stammen hebben de wapens opgepakt nadat het met vreedzame protesten niet lukte hem af te laten treden.

Bij zijn vertrek naar het buitenland werd de president vergezeld door een groot deel van zijn familie. De woordvoerder zei dat hij en anderen pas hoorden van de plannen toen de president al was vertrokken.



Het was niet meteen duidelijk wie de leiding heeft overgenomen. In de grondwet staat dat de vice-president de leiding krijgt als de president er niet is. Velen zijn van mening dat Saleh wil dat zijn zoon Ahmed hem opvolgt. Ahmed zou in het land zijn gebleven om aanspraak te maken op de macht.

Het is niet bekend hoe zwaar Saleh bij de raketaanval gewond is geraakt. Tijdens het vrijdaggebed werd de moskee op het terrein van de president geraakt. Elf lijfwachten kwamen om het leven en vijf overheidsfunctionarissen raakten zwaargewond.

©Novum/AP | Transport Online