Clicky


Noord-Duitse ziekenhuizen vol, bron nog onbekend

Noord-Duitse ziekenhuizen vol, bron nog onbekend
05-06-2011 16:57 | Buitenland | auteur de redactie
BERLIJN - Ziekenhuizen in het noorden van Duitsland kunnen met moeite het aantal patiënten aan dat besmet is met de EHEC-bacterie. Dat heeft de Duitse minister voor volksgezondheid Daniel Bahr zondag gezegd.

"De situatie in de ziekenhuizen is gespannen", zei Bahr tegen de krant Bild am Sonntag. Hij voegde toe dat ziekenhuizen buiten Hamburg en Noord-Duitsland ook patiënten uit het noorden van het land zullen moeten opnemen.

Hamburg is het epicentrum van de besmetting met de EHEC-bacterie. Zeker achttien mensen zijn al omgekomen en in Duitsland raakten meer dan 1700 mensen besmet, van wie 520 ernstig. Tien andere Europese landen hebben negentig gevallen gemeld, die - behalve twee - allemaal gerelateerd zijn aan bezoeken aan Noord-Duitsland.

De bron van de EHEC-bacterie is nog altijd niet vastgesteld. Er wordt onderzoek gedaan naar onder meer een restaurant in Lübeck en een festival in Hamburg.

Zondag werden ook biogasinstallaties genoemd als mogelijke bron van de bacterie. In de kuipen van de installaties kunnen nieuwe bacteriën ontstaan, zegt Bernd Schottdorf, oprichter van Schottdorf MVZ, het grootste private medisch laboratorium in Europa, tegen de krant Welt am Sonntag. De bacteriën vermengen zich met elkaar en wat er dan precies gebeurt is nog niet diepgaand onderzocht, stelt Schottdorf. Deze mix van mogelijke ziekteverwekkers wordt vervolgens als mest over het land uitgereden.

Het is daarom noodzakelijk de biogasinstallaties in Duitsland snel op ziekteverwekkers te onderzoeken, stelt Schottdorf. Ook de baas van de Academie voor Landbouw en Diergeneeskunde in Horstmar, Ernst-Günther Hellwig, stelt dat het mogelijk is dat de bron van de EHEC-bacterie zich in biogasinstallaties bevindt.

De biogasbranche wijst de aantijgingen van de hand en stelt dat er strenge Europese hygiënevoorschriften op de biogassector van toepassing zijn.

Van verschillende kanten wordt de langzame gang van zaken in het onderzoek inmiddels gehekeld. Medisch directeur van de Berlijnse Charité-ziekenhuizen, Ulrich Frei, is 'verontrust' dat een maand na de uitbraak er nog steeds amper aanwijzingen over de oorzaak zijn. Hij zei dat deskundigen 'patiënten meteen hadden moeten ondervragen'.

Ook buiten Europa groeit de angst voor besmetting. Zondag stelde Qatar een tijdelijk verbod in op komkommers, tomaten en sla uit Spanje en Duitsland. Ook de Verenigde Arabische Emiraten hebben een importverbod opgelegd voor komkommers uit Spanje, Duitsland, Denemarken en Nederland. Libanon heeft de import van alle groenten uit de Europese Unie verboden evenals Rusland.

©Novum/AP | Transport Online