Clicky


Plan voor Griekse schuldenruil wint aan steun

Plan voor Griekse schuldenruil wint aan steun
06-06-2011 14:47 | Financieel | auteur de redactie
De steun onder Europese overheden neemt toe voor een plan om het Griekse overheidstekort terug te dringen door een schuldenruil voor te stellen aan leningverstrekkers uit de private sector. Dit zal waarschijnlijk tot gevolg hebben dat het land als eerste in de eurozone niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen.

De overheden zijn tot de conclusie gekomen dat Griekenland, dat afgelopen jaar een steunpakket van 110 miljard euro aan leningen kreeg, al vanaf volgend voorjaar meer geld nodig zal hebben. Het plan om private investeerders Griekse schulden te laten inwisselen, dat wordt voorgestaan door Duitsland en sterk gesteund door verschillende andere eurolanden, zou inhouden dat deze landen minder extra geld op tafel hoeven te leggen, volgens een ambtenaar van de eurozone.

Het plan werd afgelopen week besproken tijdens een bijeenkomst van ambtenaren van ministeries van financiën van eurozonelanden in Wenen. Hoge eurozone-ambtenaren zeiden zaterdag dat er een voorlopige overeenkomst was om Griekenland meer financiering te geven, waarschijnlijk op de voorwaarde dat leningverstrekkers uit de private sector, zoals banken, ook een deel van de last op zich nemen.

©Novum/Dow Jones | Transport Online