Clicky


Toch onderzoek naar Nederlandse taugé

Toch onderzoek naar Nederlandse taugé
06-06-2011 14:50 | Gezondheid | auteur de redactie
Er komt toch een onderzoek naar in Nederland geteelde taugé. Maandagochtend zei de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) nog geen reden te zien om een onderzoek in te stellen nu Duitse taugé als mogelijke bron van de EHEC-uitbraak wordt genoemd. "We willen het zekere voor het onzekere nemen", zegt een woordvoerder nu.

Eerder wees de VWA erop dat het bedrijf dat in Duitsland verdacht wordt niet aan Nederland heeft geleverd. De VWA vond het niet nodig na te gaan of de Duitse teler dezelfde toeleveranciers als Nederlandse telers heeft. Nu is besloten toch monsters van taugé van Nederlandse telers te nemen.

Eerste tests wezen zondag uit dat taugé van een Nedersaksische teler waarschijnlijk de bron is van de uitbraak die in Duitsland en Zweden tot nu toe 22 levens eiste. Ook andere mixen van kiemende groenten van de boerderij zijn verdacht. Het gaat onder meer om kiemmixen van broccoli, bonen, erwten, linzen en radijsjes.



De mixen werden vooral in salades gebruikt. De boerderij in het Noord-Duitse Bienenbüttel leverde aan de horeca en aan reformzaken. Als de bron inderdaad taugé blijkt te zijn, blijft de schade voor Nederlandse telers beperkt. Er zijn in Nederland maar enkele bedrijven die taugé verbouwen.

©Novum | Transport Online