Clicky


Getroffen telers mogen lening later aflossen

Getroffen telers mogen lening later aflossen
06-06-2011 22:21 | Financieel | auteur de redactie
Groentetelers die in de financiële problemen zijn gekomen door de EHEC-crisis in Duitsland krijgen een jaar langer de tijd voor het aflossen van hun leningen. Dat maakte het ministerie van Economische Zaken, Landouw en Innovatie maandag bekend.

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) zei vorige week al dat hij werkte aan een garantieregeling voor telers die in moeilijkheden zitten. Bedrijven hoeven hun aflossingsverplichtingen bij de bank een jaar lang niet na te komen. De overheid staat voor hen garant. Volgens Bleker gaat het om ongeveer tachtig groentetelers.

De telers kunnen bovendien een beroep doen op een calamiteitenregeling bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om werktijdverkorting aan te vragen voor hun personeel. Die regeling geldt als er buitengewone omstandigheden zijn die niet onder het normale ondernemersrisico vallen.



Dinsdag praat Bleker in Luxemburg met zijn Europese collega's over de problemen in de groentesector. Ze bekijken of een noodfonds in het leven geroepen kan worden om de telers te ondersteunen die hun producten sinds de EHEC-besmetting niet meer kunnen afzetten.

Ondertussen is de bron van de EHEC-besmetting nog altijd niet achterhaald. Maandag werd bekend dat de taugé en andere groentekiemen van een biologische boerderij in de regio Uelzen, in het noorden van Duitsland, niet de bron zijn.

Door de E.coli-uitbraak zijn in Duitsland en Zweden al 22 mensen om het leven gekomen en meer dan 2300 ziek geworden. Het aantal mensen dat besmet is met de gevaarlijke darmbacterie steeg in Nederland maandag naar zes.

©Novum | Transport Online