Clicky


Kamer steunt SGP-standpunt Donner

Kamer steunt SGP-standpunt Donner
07-06-2011 22:48 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
Een ruime Kamermeerderheid steunt het besluit van minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) om de SGP niet te dwingen om vrouwen op de kieslijst te zetten. Donner wil de uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens afwachten voor hij tot actie overgaat. Volgens hem is dit niet in strijd met het oordeel van de Hoge Raad over de positie van vrouwen bij de streng gereformeerde SGP.

De hoogste Nederlandse rechtsinstantie oordeelde vorig jaar dat de SGP vrouwen niet mag uitsluiten van kandidatenlijsten voor de verkiezingen. De staat werd opgedragen maatregelen tegen de partij te nemen om ervoor te zorgen dat wordt voldaan aan het VN-vrouwenverdrag.

Deze maatregelen, zo onderstreepte Donner dinsdag meermaals, moeten de grondrechten van de partij zo min mogelijk aantasten, zoals de vrijheid van vereniging en de vrijheid van godsdienst. Donner wil hier niet aan beginnen tot het Europese hof uitspraak heeft gedaan. Dit kan echter nog jaren duren.

PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen vindt dat de minister hiermee de Hoge Raad schoffeert en de positie van de onafhankelijke rechtspraak ondergraaft. Gerard Schouw van D66 is van mening dat het kabinet 'een andere kant opkijkt op als vrouwenrechten worden geschonden in plaats van deze rechten actief en effectief te verzekeren'.

Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap maakt de CDA-bewindsman geen zuiver juridische, maar een platte partijpolitieke afweging. De SGP heeft sinds dinsdag een sleutelpositie in de Eerste Kamer, waar coalitiepartijen VVD, CDA en PVV de steun van de enige SGP-senator nodig hebben om aan een meerderheid te komen.

De overige Kamerfracties vinden het echter verstandig dat Donner vooralsnog niet ingrijpt. Zij wijzen erop dat de staat uiterst zorgvuldig te werk moet gaan bij het ingrijpen bij politieke partijen. "Het is namelijk nogal wat", zei SP'er Ronald van Raak. Ook de drie coalitiepartijen, de ChristenUnie en de SGP zelf steunen Donner.

SGP-voorman Kees van der Staaij zei dat de vrouwen binnen zijn partij 'mans genoeg' zijn om zich te verzetten tegen het vrouwenstandpunt als zij daar behoefte aan zouden hebben. Zij zijn geen 'zielige typetjes', benadrukte hij. Wel moest hij erkennen dat er weinig vrouwen zijn die lid willen worden van de SGP. "Er staan geen dranghekken."

De SGP kent geen formele belemmeringen voor vrouwen om op de kieslijst te komen. Wel heeft de partij in het beginselprogramma staan dat politieke functies door mannen bekleed zouden moeten worden.

Donner legde uit dat als vrouwen op de kieslijst zouden staan, ze daarmee tegen de grondbeginselen van de partij zouden handelen. Hij zei tegen SP'er Van Raak dat dit ook de reden is dat er waarschijnlijk nooit een neoliberaal op de kieslijst van de SP terecht zou komen.

Donner betwijfelt overigens of het wel nodig is om in actie te komen als het Europese hof zegt dat de SGP vrouwen op de kieslijst moet zetten. Hij gaat ervan uit dat de SGP dan zelf wel maatregelen neemt. "Het laatste wat ik van de SGP verwacht is burgerlijke ongehoorzaamheid."

©Novum | Transport Online