Clicky


'Toestand Saleh erger dan gedacht'

'Toestand Saleh erger dan gedacht'
07-06-2011 22:51 | Buitenland | auteur de redactie
WASHINGTON - De gezondheidstoestand van de Jemenetische president Ali Abdullah Saleh, die gewond raakte bij een raketaanval op een presidentieel complex, is erger dan in eerste instantie werd gedacht. Dat hebben bronnen bij de Amerikaanse regering dinsdag gezegd.

Volgens de zegslieden heeft Saleh brandwonden op veertig procent van zijn lichaam. Ook zou er sprake zijn van een bloeding in zijn schedel. Daarnaast zou Saleh behoorlijke verwondingen op zijn bovenlichaam hebben opgelopen. Maandag werden houtsplinters uit zijn borstkas verwijderd en onderging hij een behandeling voor brandwonden aan zijn gezicht en borst. De zegslieden zeiden te vermoeden dat de verwondingen van Saleh veroorzaakt zijn door een bom in het complex en niet door de raketaanval. Deze lezing is echter in strijd met eerdere berichten over de aanval, waarbij elf lijfwachten omkwamen en vijf anderen zwaargewond raakten.

De Verenigde Staten dachten in eerste instantie dat Saleh ongedeerd aan de aanval was ontkomen. Later werd deze inschatting bijgesteld en werd gezegd dat Saleh lichtgewond zou zijn geraakt.

Saleh wordt behandeld in een ziekenhuis in Saudi-Arabië en het is onduidelijk wanneer hij terugkeert. Ondertussen blijven de Verenigde Staten Saleh echter onder druk zetten om af te treden. Maandag riep minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton nog op tot 'een directe transitie'. Volgens haar heeft Jemen een proces nodig waarvan 'iedereen weet dat het tot economische en politieke hervormingen leidt'.

©Novum/AP | Transport Online