Clicky


Kamer bezorgd over opbrengst ABN

Kamer bezorgd over opbrengst ABN
08-06-2011 14:25 | Financieel | auteur de redactie
Verschillende partijen in de Tweede Kamer vrezen dat de staat niet het hele bedrag terugkrijgt dat in ABN Amro is geïnvesteerd. De linkse oppositie van PvdA, SP en GroenLinks zijn tegen een mogelijke privatisering van de bank in 2014, bleek woensdag tijdens een overleg met minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA).

De bewindsman deelt de zorgen. "Je kunt niet met zekerheid zeggen dat je alles terug kunt krijgen." Wel is het streven erop gericht om 'zoveel mogelijk' van het geïnvesteerde geld terug te krijgen.

ABN Amro werd op het hoogtepunt van de financiële crisis genationaliseerd, om te voorkomen dat de bank ten onder zou gaan. Aan deze koop en latere kapitaalinjecties heeft de overheid zo'n dertig miljard euro uitgegeven. Momenteel zou de waarde van de bank rond de twaalf, dertien miljard euro schommelen. Aan rentelasten zou de staat jaarlijks ongeveer een miljard euro kwijt zijn.

Er bestaat daarom een 'reële kans' dat ABN niet met winst wordt verkocht, zei Wouter Koolmees (D66). "Kan het niet verstandiger zijn om het verlies te nemen?", vroeg hij. Ook volgens Ewout Irrgang (SP) is er 'geen realistische veronderstelling' dat de belastingbetaler zijn geld terugkrijgt. Hij pleitte er daarom samen met GroenLinks en de PvdA voor om de bank voorlopig niet te verkopen.

Of hij een meerderheid achter zich krijgt, hangt af van de opstelling van gedoogpartij PVV. Kamerlid Roland van Vliet hield zich echter op de vlakte. De bank moet worden verkocht, maar 'Henk en Ingrid' moeten ook al het geld terugkrijgen dat de belastingbetaler er in heeft gestopt, zei hij.



De regeringspartijen VVD en CDA steunen De Jager bij zijn voornemen om in 2013 te beginnen met de voorbereidingen van de verkoop van de bank. Elly Blanksma (CDA) wil daarbij de schade voor de belastingbetaler 'minimaliseren'. VVD'er Mark Harbers wil op zoek naar een 'optimum' bij de verkoop van ABN.

Minister De Jager benadrukte dat ABN niet wordt verkocht als niet aan alle randvoorwaarden is voldaan. Zo moet de financiële sector stabiel zijn en moeten er voldoende investeerders zijn. Ook overweegt hij om een belang van vijf procent te houden, om zo invloed te kunnen blijven uitoefenen op het beleid van de bank.

©Novum | Transport Online