Clicky


Doek valt alsnog voor RBC Roosendaal

Doek valt alsnog voor RBC Roosendaal
08-06-2011 19:56 | Sport | auteur de redactie
RBC Roosendaal houdt op te bestaan als profclub. De rechtbank in Breda sprak woensdag het faillissement van de Brabantse voetbalclub uit. Maandag kreeg de club nog uitstel van betaling en werd tijdelijk afgezien van een faillissement. Na HFC Haarlem in 2010 is RBC de tweede profclub binnen anderhalf jaar die failliet gaat.

Overigens is RBC nog niet helemaal verloren. Na het uitspreken van het faillissement is er nog een wachttijd van acht dagen voordat het bankroet definitief is. Op het moment dat dat zo is vervalt de proflicentie van de club automatisch, meldt de KNVB.

Afgelopen seizoen werd RBC zeventiende in de Eerste Divisie en ontkwam zo net aan degradatie naar de Topklasse. Nummer achttien Almere City FC mag nu alsnog hopen op een langer verblijf in de Eerste Divisie.

Of Almere City volgend jaar weer in de Jupiler League blijft, hangt van de KNVB af. Het bestuur betaald voetbal en het bestuur amateurvoetbal van de bond moeten daar gezamenlijk over beslissen omdat de reglementen niet in deze situatie voorzien. Een woordvoerder van de voetbalbond stelt dat die beslissing nadat het faillissement definitief is, snel zal worden genomen.

Het faillissement van de bijna 84 jaar oude Roosendaal Boys Combinatie zat er al enige tijd aan te komen. Nadat de gemeente Roosendaal weigerde garant te staan voor een lening, bleef de West-Brabantse club met een gat op de begroting van ruim 1,6 miljoen euro zitten. Daar werd geen oplossing voor gevonden.

RBC werd in 1955 een profclub, maar bleef steken in de eerste en tweede divisie. In 1971 werd de club teruggezet naar de amateurs, maar in het seizoen 1983/1984 keerde de ploeg terug in het betaald voetbal. Prijzen werden nooit behaald, maar in 2001 en 2003 promoveerde de club naar de Eredivisie. De beste prestatie daar was de twaalfde plaats aan het einde van de jaargang 2003/2004.

©Novum | Transport Online