Clicky


EHEC gevonden op Nederlandse bietenspruiten [update]

EHEC gevonden op Nederlandse bietenspruiten [update]
09-06-2011 09:40 | Gezondheid | auteur de redactie
Op een partij Nederlandse bietenspruiten is door Duitse onderzoekers de EHEC-bacterie aangetroffen. Dat zei staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) donderdagavond in Knevel en Van den Brink. Het gaat volgens de bewindsman niet om de zeer gevaarlijke variant die in Duitsland voor veel slachtoffers heeft gezorgd.

Bietenspruiten worden niet gegeten. In het programma zei Bleker dat hij er zelf nog nooit van had gehoord en dat hij zich heeft laten vertellen dat het een soort garnituur is. "Het lijkt een beetje op taugé, maar dan met een ander kleurtje. Het schijnt als garnituur gebruikt te worden bij salades."



Volgens Bleker wordt donderdagmiddag meer duidelijk over de partij bietenspruiten van een Nederlandse teler. In ieder geval staat vast dat het niet om het ernstige type O104 gaat.

Minister Schippers wist donderdagochtend nog niet of het om een ziekmakende variant gaat. Omdat veel varianten diarree kunnen veroorzaken, is de partij uit de handel gehaald. Ze wist niet of het product al in winkels zou kunnen liggen. "Gelukkig ken ik niet veel winkels waar ze het verkopen." De VWA zet de etiketten van de betreffende partij op zijn website, zodat consumenten zelf kunnen controleren of ze het product hebben gekocht.

©Novum | Transport Online