Clicky


Opnieuw stakingen in Griekenland

Opnieuw stakingen in Griekenland
09-06-2011 15:25 | Buitenland | auteur de redactie
ATHENE - Zo'n tweeduizend werknemers van diverse Griekse staatsbedrijven hebben donderdag het werk neergelegd. De werknemers protesteren tegen de privatiseringsplannen van de Griekse regering.

De staking begon enkele uren voor een bijeenkomst van het Griekse kabinet van premier George Papandreou. Het kabinet moet een nieuw pakket bezuinigingsmaatregelen goedkeuren, waarna het voorstel naar het parlement wordt gestuurd.

De regering van Papandreou gaat gebukt onder hevige kritiek uit de eigen socialistische PASOK-partij. Prominente partijleden zijn het oneens met de bezuinigingsmaatregelen, belastingverhogingen en de geplande privatiseringen.

De stakingen donderdag troffen diverse staatsbedrijven. Werknemers in het openbaar vervoer legden het werk vroeg in de ochtend neer en staken laat in de avond opnieuw. Havenwerkers en personeel van postkantoren en banken staakten de hele dag. Er is een algemene staking aangekondigd voor 15 juni.

Het vooruitzicht van nieuwe bezuinigingsmaatregelen heeft tot woede geleid onder de Griekse bevolking. Het centraal gelegen Syntagmaplein, voor het parlementsgebouw in Athene, staat vol met tenten. Tienduizenden mensen kwamen zondag op een sit-downdemonstratie af.



Griekenland is sinds mei 2010 afhankelijk van een financieel reddingspakket ter waarde van 110 miljoen euro van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. In ruil voor de financiële steun heeft Griekenland een aantal bezuinigingsmaatregelen aangekondigd waaronder salarisverlagingen voor ambtenaren, versobering van pensioenen en belastingverhogingen.

©Novum/AP | Transport Online