Clicky


Duitsland trekt EHEC-waarschuwing komkommers in

Duitsland trekt EHEC-waarschuwing komkommers in
10-06-2011 10:38 | Gezondheid | auteur de redactie
BERLIJN - De waarschuwing in Duitsland om in verband met de EHEC-darminfectie geen tomaat, komkommer of sla te eten wordt in de loop van de dag ingetrokken, melden Duitse media vrijdag. Het Robert Koch Instituut, de federale dienst voor consumentenbescherming en voedselveiligheid en het federale instituut voor risicobeoordeling zouden echter het advies handhaven om geen rauwe kiemgroenten te nuttigen.

De Duitse autoriteiten zeggen dat ze later vrijdag nieuwe resultaten te melden hebben in de speurtocht naar de bron van de E. coli-uitbraak die bijna drieduizend mensen heeft getroffen en 29 mensen het leven heeft gekost.

Het Bundeskriminalamt, de federale recherche, heeft geen aanwijzingen dat de gevaarlijke darminfectie een terroristische achtergrond heeft. Andersluidende vermoedens deed BKA-president Jörg Ziercke tegenover het tijdschrift Focus af als 'complottheorieën'.

De BKA-chef acht de dreiging van terroristische aanslagen met bacteriën, virussen of gif vooralsnog niet reëel. "Wij hebben geen aanwijzingen dat dergelijke scenario's op dit moment in Duitsland gerealiseerd kunnen worden." Bioterrorisme is wel een thema waar de veiligheidsdiensten zich intensief mee bezig houden. "In het verleden zijn er steeds aanknopingspunten geweest dat afzonderlijke terreurorganisaties met biologische stoffen in de weer zijn geweest, uiteindelijk echter zonder gevolg", aldus Ziercke.

©Novum/AP | Transport Online