Clicky


Kiemscheuten bron van EHEC-infectie [update]

Kiemscheuten bron van EHEC-infectie [update]
10-06-2011 11:47 | Gezondheid | auteur de redactie
BERLIJN - De EHEC-darminfectie in Duitsland is terug te voeren op het nuttigen van kiemscheuten van groenten. Dat heeft directeur Reinhard Burger van het Robert Koch Institut, het Duitse equivalent van het RIVM in Nederland, vrijdag op een persconferentie in Berlijn meegedeeld.

Het bewijs is niet onomstotelijk geleverd, maar door leveranties na te gaan en zaken uit te sluiten zijn de kiemscheuten, zoals taugé, als enig mogelijke bron van de infectie overgebleven. "Op deze manier was het mogelijk om epidemiologisch de oorzaak van de uitbraak terug te voeren op de consumptie van kiemgroente", aldus Burger.

De doorbraak kwam nadat een team van onderzoekers van drie instituten erachter kwam dat 26 restaurants en cafetaria's in verband konden worden gebracht met de patiënten. "Het was net een thriller, waarbij je op zoek moet gaan naar de slechterik", aldus Helmut Tschierksy-Schöneburg van het Robert Koch Institut. "Ze bestudeerden zelfs de menukaarten, de ingrediënten, ze bekeken bonnetjes en namen foto's van de verschillende maaltijden die ze vervolgens aan de mensen die ziek waren geworden lieten zien", aldus Andres Hensel van het federale instituut voor risicobeoordeling.

Volgens Burger is het waarschijnlijk dat de meeste besmette kiemscheuten al zijn opgegeten of zijn weggegooid. Hij waarschuwde echter dat de crisis nog niet voorbij is en dat mensen nog steeds geen producten als taugé moeten eten.



Een boerderij in het plaatsje Bienenbüttel lijkt de bron van de besmetting te zijn. Het is echter niet bekend of de zaden besmet zijn of het water dat de boer gebruikte. Bovendien is het mogelijk dat er nog steeds besmette kiemscheuten op het terrein liggen. Als de zaden besmet zijn, dan is het mogelijk dat andere kwekers eveneens risico lopen.

De Duitse autoriteiten besloten eerder vrijdag het advies om geen komkommer, tomaten of sla te eten in te trekken.

De EHEC-uitbraak heeft inmiddels aan 31 mensen het leven gekost en bijna drieduizend mensen zijn ziek geworden. Een deel daarvan leidt aan HUS, een ernstige complicatie.

©Novum | Transport Online