Clicky


Duitsland: Griekse schuldenlast moet gedeeld worden

Duitsland: Griekse schuldenlast moet gedeeld worden
10-06-2011 16:06 | Buitenland | auteur de redactie
Het Duitse parlement is vrijdag akkoord gegaan met een motie waarin staat dat particuliere obligatiehouders en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de verantwoordelijkheid voor financiële steun moeten delen.

Door het aannemen van de motie komt Bondskanselier Angela Merkel onder grotere druk te staan om maatregelen na te streven die de Europese Centrale Bank (ECB) tot dusverre niet heeft genomen.

Minister van Financiën Wolfgang Schaeuble stelde voorafgaand aan de stemmingsronde dat het onontkoombaar is om een deel van de verantwoordelijkheid van een Griekse herstructurering bij de particuliere obligatiehouders neer te leggen, en dat het moeilijk in te schatten is hoeveel extra steun Griekenland nodig heeft.

Daarnaast erkende Schaeuble dat de ECB de Duitse oproep voor het betrekken van particuliere investeerders tot dusverre heeft ontmoedigd, waarbij de minister op donderdag al aangaf dat Frankrijk deze Duitse zorgen deelt.

"Als er twijfel bestaat over het vermogen van Griekenland om de schulden terug te betalen, dan is participatie van de particuliere sector in de oplossing van dit probleem onontkoombaar", zei Schaeuble.

©Novum/Dow Jones | Transport Online