Clicky


Geschokte reacties op cultuurbezuinigingen

Geschokte reacties op cultuurbezuinigingen
10-06-2011 19:30 | Financieel | auteur de redactie
(Novum) - De Nederlandse kunstwereld heeft vrijdag ontzet gereageerd op de plannen voor cultuurbezuinigingen van staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD). Zijlstra vindt dat de sector meer eigen inkomsten moet genereren en snijdt fors in de subsidies aan podiumkunsten.

De staatssecretaris kreeg vooral kritiek uit de kunstsector, omdat zijn plannen zouden inzetten op topinstituten, en niet op 'middelgrote en kleine instellingen'. Het besluit de bezuinigingen in één klap in te voeren, stuit ook op ongenoegen.

Henk Scholten, de directeur van het Theater Instituut Nederland (TIN), dat dreigt te verdwijnen, was vrijdag niet verrast. "Wij wisten dat het eraan zat te komen. Toch is het een dramatische beslissing om na vijftig jaar rijkssubsidie opeens alles te schrappen."

"Er wordt beperkt ingezet op topinstellingen omdat die behoren tot de internationale top. Dat niveau bereik je niet zomaar zonder bijvoorbeeld de jeugdtheaters."

Het plan de collectie en de theaterbibliotheek van het instituut 'ergens anders' onder te brengen vindt Scholten 'gratuit'. "Alsof een andere instelling dat wel gratis kan doen", zegt hij. Volgende week donderdag voert TIN actie in Nederlandse theaters. Vrijdag werd een actiefilmpje met onder meer Youp van 't Hek en Halina Reijn online gezet.

De Raad voor Cultuur, die met een alternatief bezuinigingsvoorstel kwam, is vooral teleurgesteld dat het kabinet de subsidiekorting niet gefaseerd wil invoeren.

In een reactie zei algemeen secretaris Jeroen Bartelse dat culturele instellingen de kans moeten krijgen om andere inkomstenbronnen te vinden. "De bezuinigingen nu doorvoeren zal vooral de middelgrote en kleine organisaties de kop kosten. Dan stoot je ze het nest uit, terwijl sommigen op het punt stonden te gaan vliegen." Volgens de Raad voor Cultuur wordt de financiële nood bij veel gezelschappen op de spits gedreven, als deze geboekte voorstellingen moeten afzeggen.

De voorzitter van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten Harm Mannak is 'zeer teleurgesteld' in de plannen van Zijlstra. "Het laat zien dat alle signalen vanuit de sector nauwelijks een rol hebben gespeeld." Ook hij laakt het besluit om de bezuinigingen in één klap door te voeren. "Voor theatergroepen en orkesten is 2013 morgen, alles staat al gepland. Dan kun je niet zomaar afzeggen."

De directeur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecteuren Hans Onno van den Berg vindt de bezuinigingen ronduit 'bot'. "Alles is slachtoffer, niets wordt ontzien. Voor het publiek betekent dit: minder muziek, minder dans en minder theater. Een echte verschraling."

Het Muziek Centrum Nederland, dat volgens de plannen verdwijnt, reageert verbijsterd. De organisatie heeft het nieuws over de wegbezuiniging 'met grote verbijstering en ongeloof' ontvangen. Interim-directeur Hans van Beers noemde de maatregel 'meedogenloos' en 'onvoorstelbaar'.

De directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam Wim Pijbes is opgelucht dat niet bespaard is op de wetenschappelijke taken van het Rijksmuseum. De topinstelling neemt de rol van het gesneuvelde Nationaal Historisch Museum gedeeltelijk over. "Ik ben blij dat de staatssecretaris zaken wil samenvoegen. Om ze te bundelen en te versterken." Het Rijksmuseum had weinig bezuinigingen te vrezen. "Voor de podiumkunsten zijn die veel drastischer", aldus Pijbes.

Ook het internationaal befaamde Nationale Ballet wordt gespaard. "Het is te prijzen dat de staatssecretaris heeft durven kiezen voor topkwaliteit. De belangrijkste kunstinstellingen in Nederland kunnen nu hun hoge peil behouden."

De directeur van de Nederlandse Museumvereniging Siebe Weide vreest voor 'verlies van ons erfgoed'. De vijfhonderd musea die niet door het rijk gesubsidieerd worden krijgen het moeilijk, omdat de gemeentes en provincies fors moeten bezuinigen op cultuurinvesteringen. Een van de kernpunten van het kabinetbeleid is het behoud van het nationaal erfgoed.