Clicky


'Omvallen Griekenland kost tientallen miljarden'

'Omvallen Griekenland kost tientallen miljarden'
13-06-2011 18:06 | Financieel | auteur de redactie
(Novum) - Mocht Griekenland geen aanvullende leningen meer krijgen, dan verliest Nederland tientallen miljarden euro's. Dat meldt minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer. Wilders beticht De Jager van bangmakerij zodat hij 'toch weer de portemonnee' kan trekken.

Voor Nederland is het volgens De Jager beter om toch extra leningen te verstrekken aan Griekenland. Hij wil hier wel strenge voorwaarden aan stellen. Dinsdag is er een Kamerdebat over verdere steun aan Griekenland.

In de brief waarschuwt De Jager voor het risico van een 'wanordelijke default'. Griekenland ontvangt dan vanuit de Europese lidstaten en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geen enkele lening meer, en ook niet van banken. Daardoor zullen andere kwetsbare economieën zoals Ierland en Portugal direct besmet raken. De Europese Centrale Bank (ECB) en private banken moet dan leningen afboeken.

Dit zou directe gevolgen hebben voor de overheidsfinanciën, pensioenfondsen en de waarde van de euro. Hierdoor zal de Nederlandse economie in een recessie raken, voorspelt De Jager in de brief. "De directe effecten van een ongecontroleerde default en de daarbij behorende brede besmetting bedragen vele tientallen miljarden."

Daarom pleit De Jager ervoor dat naast landen als Nederland ook private partijen extra leningen verstrekken of de looptijd van de huidige obligaties verlengen. Griekenland moet dan het overheidstekort tot 2015 met elf procent terugdringen, een flink aantal bedrijven privatiseren en de belastinginning verbeteren. Het IMF moet bovendien betrokken blijven en Griekenland streng in de gaten houden.

Geert Wilders ziet de sombere voorspelling van De Jager als 'pure bangmakerij'. "Geen cent naar de Grieken is wat er moet gebeuren. We zien het geld nooit meer terug", aldus de PVV-leider.

Op de vraag wat er gebeurt als Griekenland dan toch de leningen niet kan terugbetalen, verwijst De Jager in zijn brief naar Mexico en Turkije, die in soortgelijke situaties de volledige lening plus rente hebben terugbetaald. "Uiteraard geldt ook hier dat ervaringen uit het verleden geen garanties voor de toekomst bieden, maar het veel gehoorde 'we kunnen fluiten naar onze centen' wordt niet ondersteund door ervaringen in de afgelopen decennia en behoeft echt nuancering", aldus De Jager.