Clicky


Kankerpatiënten in schulden na Duitse behandeling

Kankerpatiënten in schulden na Duitse behandeling
14-06-2011 19:42 | Gezondheid | auteur de redactie
(Novum) - Kankerpatiënten die zich in Duitsland hebben laten behandeld met een nieuwe methode, zitten vaak diep in de schulden. Dat komt omdat zij de onkosten niet vergoed krijgen van hun verzekeraar. Dat blijkt dinsdag uit een reportage van EenVandaag.

De groep patiënten kampt met lever- of galblaaskanker en kon in Nederland niet meer worden behandeld. Op eigen initiatief of na doorverwijzing vonden ze net over de grens een Duitse universiteitskliniek die de ziekte wel met succes behandelt.

Volgens de medische stand in Nederland is de Duitse geneesmethode niet wetenschappelijk onderbouwd. Reden dat het College van Zorgverzekeraars de behandeling in 2009 uit het basispakket haalde. De kosten lopen voor de patiënten daardoor op tot in de tienduizenden euro's. Vaak steken zij zich daarvoor diep in de schulden.

De patiënten zijn verbaasd dat ze ondanks de goede resultaten alles zelf moeten betalen. Ook vinden ze het vreemd dat de behandeling niet in Nederland beschikbaar is en dat er nauwelijks op de mogelijkheid wordt gewezen. De groep pleit er nu voor dat het systeem van vergoedingen voor nieuwe behandelmethoden opnieuw tegen het licht wordt gehouden.

Volgens hematoloog Simo Brada van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch gaat het om vele tientallen patiënten gevallen per jaar. "Het is hoog tijd dat naar deze groep gekeken wordt. Ze vallen tussen wal en schip", zegt hij in de uitzending. "Het mag niet zo zijn dat zij met de rekening opgescheept zitten."