Clicky


Italië gaat migranten terugsturen naar Libië

Italië gaat migranten terugsturen naar Libië
16-06-2011 19:08 | Buitenland | auteur de redactie
ROME (Novum/AP) - Italië staat op het punt een akkoord te sluiten met de Libische Nationale Overgangsraad in Benghazi om duizenden illegale migranten terug te sturen naar Libië. Premier Silvio Berlusconi noemt het akkoord, dat mogelijk vrijdag wordt ondertekend, 'zeer belangrijk'. Italië sloot eerder een soortgelijke overeenkomst met Tunesië om een stroom migranten uit dat land te stelpen.

Rome heeft de Libische overgangsraad diplomatiek erkend. Tot nog toe zijn ongeveer twintigduizend migranten uit Libië in Italië aangekomen. De regering in Rome klaagt dat zij er alleen voor staat om de vluchtelingen uit Libië en Noord-Afrika op te vangen.



De Italiaanse minister van buitenlandse zaken Franco Frattini zegt bezig te zijn bewijzen te verzamelen dat de Libische leider Moammar Gadhafi migranten dwingt de gevaarlijke oversteek naar Italië te maken, om Europa te straffen voor de NAVO-bombardementen op zijn land. De gedwongen migratie is mogelijk een misdaad tegen de menselijkheid, zegt Frattini.