Clicky


Griekenland vervangt minister Financiën

Griekenland vervangt minister Financiën
17-06-2011 11:18 | Buitenland | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - De Griekse zwaar onder vuur liggende socialistische regering heeft vrijdag een grondige kabinetswijziging aangekondigd, waarbij de minister van Financiën wordt vervangen, in een poging steun te winnen voor onpopulaire hervormingen.

Premier George Papandreou heeft Evangelos Venizelos aangewezen voor de post van minister van Financiën, aldus een overheidsfunctionaris vrijdag.

"Venizelos is de nieuwe minister van Financiën", aldus de functionaris. "Hij zal waarschijnlijk tevens de vice-premier worden."

De huidige minister van Financiën, George Papaconstantinou, zal na de wijziging terugkomen als minister van milieu.

Papandreou zou voor de post van minister van Financiën de voorkeur hebben gehad voor Lucas Papademos, de voormalige vice-president van de Europese Centrale Bank (ECB), maar deze zou het aanbod hebben afgeslagen.

Venizelos, tevens rechtenprofessor aan de universiteit, is een oude getrouwe van de partij. Eerder was hij minister van Justitie en was tot op heden minister van Defensie.

De aankondiging komt na enkele dramatische dagen in Griekenland, van massademonstraties in de straten van Athene tegen de bezuinigingsplannen van de regering die tevens op grote weerstand in eigen socialistische gelederen stuitten.