Clicky


Verzoening Libië lijkt voorzichtig te vorderen

Verzoening Libië lijkt voorzichtig te vorderen
17-06-2011 13:21 | Buitenland | auteur de redactie
(Novum) - TRIPOLI - Nieuwe verzoeningspogingen om een eind te maken aan de in loopgraven verzande Libische burgeroorlog lijken aan kracht te winnen. Even nadat de NAVO het hoofdkwartier van de Libische leider Moammar Gadhafi in de hoofdstad Tripoli opnieuw zwaar bombardeerde liet zijn regering weten open te staan voor vredesbesprekingen.

Die onderhandelingen moeten, na vier maanden van gevechten tussen het regime van Gadhafi en opstandelingen die het oostelijke derde deel van Libië beheersen, weer vrede brengen in het verscheurde land. Premier al-Baghdadi al-Mahmoudi zei donderdag dat zijn regering reeds inleidende gesprekken met afgevaardigden van de Nationale Overgangsraad uit het rebellenbolwerk Benghazi heeft gevoerd.

Maar de premier benadrukte dat Gadhafi niet zal opstappen. "We accepteren geen maatregel die hem schaadt. Bij zijn positie trekken we in de onderhandelingen een rode streep". Ook een deling van het land noemde Al-Mahmoudi onaanvaardbaar.

Een zoon van Gadhafi, Seif al-Islam, zei donderdag tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera dat zijn vader bereid is verkiezingen onder internationaal toezicht uit te schrijven. Seif, een van zijn vaders belangrijkste woordvoerders, zei dat zijn vader zou aftreden als hij verliest, maar dat scenario noemde hij onwaarschijnlijk. Hij erkende dat het regime 'dood is', maar ook Seif stelde tegelijkertijd dat Gadhafi onder geen beding Libië verlaat.



Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken loopt niet warm voor de nieuwe welwillendheid van het regime-Gadhafi. "Het is wat laat voor Gadhafi en co om democratische hervormingen voor te stellen. Het is tijd dat hij opstapt," zo zei woordvoerder Victoria Nuland donderdag.

Maar ook de Russische gezant Michail Margelov heeft donderdag in Tripoli te verstaan gekregen dat de oude Libische kolonel niet zwicht voor de internationale druk om te vertrekken. De regering in Tripoli zei tegen Margelov slechts over de toekomst van het land te willen spreken als de wapens zwijgen. De Afrikaanse Unie zou de 'drijvende kracht' achter een oplossing moeten zijn. Margelov zei vorige week bij een bezoek aan het rebellenbolwerk Benghazi dat Gadhafi zijn legitimiteit verloren had, maar ook dat bombarderen geen oplossing biedt voor de impasse in Libië.

De Amerikaanse regering hoopte woensdag met een gedetailleerd rapport over Libië aanzwellende kritiek van het Congres op de campagne tegen Libië te pareren. Omdat het Witte Huis het leger tegen Libië inzette zonder toestemming van het Congres willen enkele afgevaardigden president Barack Obama zelfs voor de rechter slepen. Volgens de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner roepen de 'creatieve argumenten' in het Witte Huis-rapport slechts nieuwe vragen op.