Clicky


PvdA-leden tegen verbod op rituele slacht

PvdA-leden tegen verbod op rituele slacht
19-06-2011 22:21 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
(Novum) - De ledenraad van de PvdA heeft zich zondag uitgesproken tegen een verbod op onverdoofd ritueel slachten. Van de driehonderd leden die aanwezig waren op de bijeenkomst in Utrecht, stemde 57 procent voor een motie om het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren te verwerpen.

De Tweede Kamerfractie van de PvdA is voorstander van het verbod. Lokale afdelingen van de sociaaldemocraten spraken zich al eerder uit tegen het verbod. Woensdag debatteert de Kamer over het wetsvoorstel, dat vooral joden en moslims treft, die hun dieren volgens hun geloof niet mogen verdoven voor de slacht.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam is niet verbaasd dat een krappe meerderheid zich zondag uitsprak tegen het verbod. "We wisten al dat dit een onderwerp is dat de partij, maar eigenlijk heel Nederland, verdeelt." Dinsdag vergadert de fractie over het onderwerp. Alle argumenten zullen dan opnieuw zorgvuldig worden afgewogen, verzekert Van Dam.

Tijdens het Kamerdebat voert Van Dam het woord in plaats van Tjeerd van Dekken, die dit onderwerp voorheen in zijn portefeuille had. Dit omdat in de discussie de fundamentele vraag van godsdienstvrijheid een steeds prominentere rol kreeg, aldus Van Dam, die woordvoerder integratie is.

De PvdA heeft de gevoeligheden en de explosiviteit van het onderschat onderschat, erkende PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen eerder deze maand al. Cohen sloot zich daar zondag bij aan. Ook Van Dam vindt dat de achterban veel eerder betrokken had moeten worden bij de discussie.

Ron Eisenmann van de Joodse Gemeente Amsterdam is blij met de uitspraak van de ledenraad van de PvdA. Die doet volgens hem recht aan de discussie over dierenwelzijn. Eisenmann, die donderdag tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer sprak, vindt dat breder naar dierenwelzijn moet worden gekeken dan alleen naar de slachtmethode. Hij lanceerde zondag samen met het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap een convenant waarin alle betrokken partijen hier naar gaan kijken.

Federatief Joods Nederland laat weten opgelucht te zijn dat de ledenraad van de PvdA 'getoond heeft voldoende historisch perspectief te hebben'. Voorzitter Herman Loonstein hoopt dat het voorstel van tafel gaat zodat 'de rust in de Nederlandse joodse gemeenschap weer kan terugkeren' en Nederland weer als 'veilige haven' kan worden gezien.