Clicky


Zondag geen besluit over steun Griekenland

Zondag geen besluit over steun Griekenland
19-06-2011 22:24 | Buitenland | auteur de redactie
LUXEMBURG (Novum/AP) - Er valt zondagavond nog geen besluit te verwachten over een nieuw financieel reddingsplan voor Griekenland. Dat heeft de voorzitter van de eurogroep, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, zondag tegen verslaggevers in Luxemburg gezegd.

De Griekse premier George Papandreou bevestigde in Athene dat er voor de langere termijn gesproken wordt over een tweede reddingsplan, dat 'grofweg gelijk' is aan het eerste reddingsplan van 110 miljard euro dat ruim een jaar geleden overeen werd gekomen.

De nieuwe Griekse minister van financiëen Evangelos Venizelos - nog maar drie dagen in functie - moest in Luxemburg zijn collega's van de zestien overige eurolanden overreden de volgende tranche van de noodlening voor zijn land vrij te geven.

Griekenland heeft het volgende deel van de lening nodig om een faillissement af te wenden. De EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben eerder met Griekenland afgesproken dat in ruil voor de noodlening voor zo'n 28 miljard euro zal worden bezuinigd. Ook moet de Griekse staat voor vijftig miljard euro aan privatiseringen doorvoeren.

Het IMF heeft al aangegeven zijn deel van de volgende tranche, twaalf miljard euro, vrij te geven, ook als een nieuw reddingsplan voor de lange termijn nog niet af is. Deze beslissing druist in tegen de regels van het IMF zelf. Volgens deze regels moeten landen die het IMF om hulp vragen eerst hun financiën voor de komende twaalf maanden op orde brengen.



De Belgische minister van financiën Didier Reynders zinspeelde zondagavond op de mogelijkheid dat voorlopig maar de helft van de volgende tranche, zes miljard euro, wordt vrijgegeven. Griekenland zou daarmee in juli een eerste ronde staatsleningen kunnen aflossen, maar in augustus zou Athene opnieuw geld nodig hebben.

Duitsland heeft ondertussen zijn houding tegenover private partijen versoepeld. Berlijn speelde eerder met het idee om private investeerders mee te laten betalen aan de hulp aan Griekenland. Duitsland zei vrijdag echter dat bijdragen van private investeerders aan de noodhulp aan Griekenland alleen op vrijwillige basis gedaan zullen worden.

In Duitsland wordt betwijfeld of nieuwe omvangrijke steun voldoende zal zijn om Griekenland te stabiliseren. Verscheidene parlementsleden van de regeringspartijen zeggen dat een herstructurering van de Griekse staatsschuld vrijwel onontkoombaar is. "De schuld moet worden geknipt - en dat zal niet vrijwillig gebeuren", zei het Bondsdaglid Manfred Kolbe tegen Der Spiegel.

Iets meer dan een jaar na het eerste reddingsplan loopt Griekenland achter bij het halen van zijn financiële doelen. Zonder nieuwe bezuinigingsmaatregelen blijft het begrotingstekort boven tien procent van het bruto binnenlands product, aanzienlijk boven de beloofde 7,5 procent. De staatsschuld zal tegen het einde van 2011 zijn opgelopen tot 160 procent van het bbp, terwijl de Griekse economie verder krimpt.