Clicky


Vliegtuigcrash Rusland eist 44 levens [update]

Vliegtuigcrash Rusland eist 44 levens [update]
21-06-2011 09:28 | Buitenland | auteur de redactie
SINT-PETERSBURG (Novum/AP) - Bij een vliegtuigongeluk in het noordwesten van Rusland zijn maandagavond 44 mensen omgekomen, onder wie een Nederlander. Dat meldt het Russische ministerie voor noodsituaties volgens het persbureau Itar-Tass. Acht inzittenden hebben het ongeluk overleefd.

Het Nederlandse slachtoffer is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken een 53-jarige man die op zakenreis was. Onder de passagiers waren ook een Zweed, twee Oekraïners en een gezin van vier met naast de Russische ook de Amerikaanse nationaliteit. "Alle buitenlanders behoren tot de doden", zei woordvoerder Sergej Gontsjarov tegen Itar-Tass.

Het vliegtuig was op weg van Moskou naar de stad Petrozavodsk, zo'n 640 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad nabij de grens met Finland.

Op beelden was te zien dat de brokstukken over een groot gebied verspreid lagen. Een landingsgestel dat uit de grond stak het enige deel dat herkenbaar was als vliegtuigonderdeel.

Volgens een vertegenwoordiger van RusAir verkeerde het verongelukte toestel in goede staat en waren de weersomstandigheden weliswaar lastig, maar 'niet kritiek'. De zwarte dozen van het vliegtuig zijn inmiddels geborgen, melden Russische persbureaus.

De Toepolev-134 geldt, evenals de iets grotere Toepolev-154, sinds de jarens zestig als het werkpaard van de (Sovjet-)Russische luchtvaart. Het maandag verongelukte toestel dateerde van 1980.

Het ongeluk gebeurde aan de vooravond van een bezoek van premier Vladimir Poetin aan de internationale luchtvaartshow in Parijs om Russische vliegtuigbouwers onder de aandacht te brengen. Rusland en de overige voormalige Sovjet-republieken scoren volgens de internationale luchtvaartorganisatie IATA zeer slecht op het gebied van vliegveiligheid. Deskundigen wijten het grote aantal ongevallen aan zwak toezicht van de overheid, gebrekkige pilotenopleidingen en onverantwoord beknibbelen op noodzakelijke kosten.