Clicky


Veertien arrestaties om grootschalige drugshandel

Veertien arrestaties om grootschalige drugshandel
21-06-2011 21:30 | Misdaad | auteur de redactie
(Novum) - Veertien verdachten zijn maandag opgepakt in een onderzoek van de Nederlandse en Belgische politie naar grootschalige handel in soft- en harddrugs. Ook werden grote hoeveelheden hard- en softdrugs in beslag genomen, meldt de politie Brabant Zuid-Oost dinsdag.

Het onderzoek naar de drugshandel begon in België, waar de politie sinds begin 2010 een crimineel netwerk onderzocht dat zich richtte op de handel in en teelt van wiet in de grensstreek van België en het zuidoosten van Brabant. Ook werden lijnen met Spanje ontdekt. In september besloot de Brabantse politie tot samenwerking met de Belgische collega's na een rechtshulpverzoek.

De afgelopen tijd werden in het kader van het onderzoek op diverse plekken in Nederland en België ongeveer tien wietkwekerijen en -drogerijen opgerold die te maken hadden met de bende. Het onderzoek wees daarbij uit dat de bende ook handelde in harddrugs als cocaïne, xtc en ghb, die de politie van de bende kocht om het vertrouwen van de criminelen te winnen. Ook wist de politie in de bende te infiltreren.

Maandag hielden de Nederlandse en Belgische politie een actiedag. Hieraan deden tweehonderd Nederlandse en 125 Belgische agenten mee.

Als eerste werden in bedrijfspanden in Best tijdens een drugstransactie een 40-jarige Eindhovenaar en een 38-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Na deze arrestaties volgden negentien doorzoekingen in woningen en bedrijfspanden in Best, Budel, Budel-Schoot, Eindhoven, Valkenswaard, Helmond en Waalre. In België gebeurde hetzelfde op vijftien locaties in de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant.

In Nederland werden in totaal tweehonderdduizend xtc-pillen, ongeveer tweeënhalve kilo cocaïne, enkele kilo's amfetamine en 250 liter ghb gevonden en in beslag genomen. Ook werden vier hennepkwekerijen en een hennepdrogerij ontdekt. In de drogerij werden een 22-jarige man uit Polen en een 52-jarige vrouw en een 50-jarige man uit Budel-Dorplein opgepakt. Ook werden tientallen kilo's henneptoppen aangetroffen en meegenomen.

Verder werden in het zuidoosten van Brabant twee Eindhovenaren van 30 en 49 jaar en een 70-jarige man uit Budel-Schoot gearresteerd. Ook werden acht vuurwapens, grote geldbedragen, dure horloges, een stroomstootwapen, auto's en gegevensdragers in beslag genomen.

In België werden zes mensen opgepakt, werden twee hennepkwekerijen opgerold en werden vier vuurwapens gevonden. Daarnaast werden auto's en gegevensdragers in beslag genomen. Op een locatie in het zuiden van Spanje werd verder een appartement doorzocht.

De verdachten zitten nog vast. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.