Clicky


'Compromis ritueel slachten moeilijk uitvoerbaar'

'Compromis ritueel slachten moeilijk uitvoerbaar'
22-06-2011 20:00 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
(Novum) - Het akkoord dat een meerderheid van de Tweede Kamer woensdag heeft bereikt over een verbod op onverdoofd ritueel slachten, is een stap vooruit, maar zal in de praktijk 'heel moeilijk werkbaar' zijn. Dat zegt voorzitter Ronny Naftaniël van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

Het oorspronkelijke voorstel van de Partij voor de Dieren was volgens Naftaniël discriminerend, omdat het 'geen enkele ruimte' liet voor religieuze groepen. "Het is een stap vooruit dat het voorstel in zijn naakte vorm van tafel is. Maar het huidige plan zal heel moeilijk werkbaar zijn. Hoe wordt dierenleed gemeten, en welk dierenleed precies?"

VVD, PvdA, GroenLinks en D66, samen een Kamermeerderheid, werden het woensdag na druk overleg achter de schermen eens over een aanpassing van het voorstel. Onverdoofd ritueel slachten wordt in principe verboden, maar daar kan een uitzondering op worden gemaakt voor slachtmethodes die aantoonbaar geen extra dierenleed veroorzaken.

Naftaniël, die zich inzet om het verbod helemaal van tafel te krijgen, vraagt zich hardop af of het voorstel juridisch wel goed in elkaar zit. "Dit prachtige poldercompromis lijkt een novum te zijn: de verdachte moet nu gaan bewijzen dat hij geen verdachte is."

De Tweede Kamer debatteert woensdagavond over het voorstel.