Clicky


Pluimveehouders willen ophokplicht

Pluimveehouders willen ophokplicht
25-06-2011 16:16 | Gezondheid | auteur de redactie
(Novum) - De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders wil per direct een ophokplicht in Nederland. Aanleiding is dat voor de derde keer in korte tijd vogelgriep is vastgesteld bij een pluimveebedrijf. Dat zegt voorzitter van de bond Gert Jan Oplaat zaterdag.

Vrijdag werd bekend dat bij een pluimveebedrijf in het Flevolandse Creil een milde variant van de ziekte is aangetroffen. Een milde variant kan echter muteren tot een zeer besmettelijke en voor vogels dodelijke griepsoort.

Oplaat stelt dat het gaat om een bedrijf met kippen die buiten lopen, net als bij de vorige twee bedrijven waarbij onlangs de ziekte werd vastgesteld. Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) laat onderzoeken of er een causaal verband bestaat tussen kippen die buiten rondlopen en het besmet raken van kippen, aldus de voorzitter. "Totdat de resultaten daarvan bekend zijn, moet er een ophokplicht van kracht zijn."



Volgens Oplaat kost het veel geld als er weer eens vogelgriep uitbreekt. "Het kost een miljoen euro per dag als Rusland de grenzen dichtgooit voor Nederlandse broedeieren. En Rusland gooit uit angst voor virussen de grens al snel dicht voor buitenlandse producten. Kijk bijvoorbeeld maar naar het invoerverbod voor groenten uit de Europese Unie rondom de EHEC-uitbraak."