Clicky


Pensioendebat verstoord door protest

Pensioendebat verstoord door protest
29-06-2011 16:01 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
(Novum) - Het debat in de Tweede Kamer over het pensioenakkoord werd woensdagmiddag kort verstoord. Ongeveer twintig bezoekers van de publieke tribune stonden op en scandeerden meermaals 'pensioenakkoord diefstal'. Het debat werd hierop kort geschorst. De demonstranten moesten de zaal verlaten.

Tijdens het debat uitte de oppositie forse kritiek op het akkoord dat kabinet, werkgevers en werknemers sloten over de toekomst van het pensioenstelsel. Volgens PvdA-Kamerlid Roos Vermeij ligt er een basis, 'maar zijn we er nog niet'. Zo is volgens haar onduidelijk wat de rol van werkgevers wordt in tijden dat het moeilijk is. Vermeij eiste 'meer en degelijkere' afspraken.

Volgens Fatma Koser Kaya (D66) is het akkoord een 'wurgcontract' waarvan vooral jongere werknemers de dupe zijn. "Toekomstige generaties betalen de rekening." Jesse Klaver (GroenLinks) sprak van een 'vaag compromis'. Hij eiste een 'echte oplossing' voor de zware beroepen.

Ineke Dezentjé Hamming van regeringspartij VVD vindt dat er een 'belangrijke en moedige stap voorwaarts' is gezet. De gekozen oplossingen zijn 'niet makkelijk', stelde zij. "Het echte werk moet nog beginnen."

Kern van het pensioenakkoord dat begin deze maand werd gesloten is de verhoging van de AOW-leeftijd naar 66 jaar in 2020 en daarna waarschijnlijk in 2025 naar 67 jaar. Mensen die een jaar eerder stoppen met werken krijgen 6,5 procent minder AOW, mensen die een jaar later stoppen juist 6,5 procent meer. Een inkomensafhankelijke heffingskorting maakt eerder stoppen ook voor mensen met lagere inkomens mogelijk.

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) komt later op de middag aan het woord.