Clicky


'Kabinet halveert overdrachtsbelasting'

'Kabinet halveert overdrachtsbelasting'
30-06-2011 19:31 | Financieel | auteur de redactie
(Novum) - Het kabinet gaat de overdrachtsbelasting die moet worden betaald bij het kopen van een woning tijdelijk meer dan halveren. De maatregel is bedoeld om de huizenmarkt uit het slop te trekken. Dat meldt RTL Nieuws donderdag op basis van ingewijden in Den Haag.

De overdrachtsbelasting is nu nog zes procent van de koopsom en komt neer op vele duizenden euro's. Het kabinet wil de overdrachtsbelasting voor een jaar echter verlagen naar twee procent van de koopsom, meldt RTL-verslaggever Frits Wester. De bedoeling is dat de maatregel met terugwerkende kracht tot afgelopen maandag ingaat.

Jaarlijks levert overdrachtsbelasting zo'n 3,5 miljard euro op. Het bedrag dat de overheid mis gaat lopen, wil het kabinet compenseren door de bankenheffing, een belasting waar minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) mee komt.

Een woordvoerder van verantwoordelijk minister Piet Hein Donner (CDA) wilde donderdag niets zeggen over het onderwerp. Het Centraal Planbureau adviseerde vorig jaar al om het mes te zetten in de overdrachtsbelasting om de huizenmarkt een zetje te geven.