Clicky


Terugkeer vreemdelingen stevig aangepakt

Terugkeer vreemdelingen stevig aangepakt
01-07-2011 15:49 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
DEN HAAG - Uitgeprocedeerde asielzoekers en andere vreemdelingen, die niet in Nederland mogen blijven, moeten terug naar het land van herkomst. Het liefst zelfstandig. Als mensen weigeren zelfstandig te vertrekken, dan volgt gedwongen vertrek. Dat is de consequentie van het vreemdelingenbeleid. Terugkeer van degenen die hier niet meer mogen zijn is essentieel voor het draagvlak voor, en geloofwaardigheid van het toelatingsbeleid.

De ministerraad heeft op voorstel van minister Leers voor Immigratie en Asiel ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van een brief over het terugkeerbeleid.

Nederland vangt migranten op die asiel aanvragen. Met gestroomlijnde toelatingsprocedures wordt gestreefd om betrokkenen zo snel mogelijkheid duidelijkheid te geven of zij mogen blijven of moeten vertrekken. Na toelating, kunnen zij snel gaan integreren. Bij afwijzing, moeten zij Nederland daadwerkelijk verlaten. Bij de terugkeer hanteert het kabinet de 'van drang naar dwang'-aanpak, waarbij een aantal nieuwe instrumenten wordt geïntroduceerd. Zelfstandig vertrek is volgens het kabinet niet vrijblijvend. Pakt de vreemdeling deze kans niet, dan volgt gedwongen vertrek. Migranten die geen recht meer hebben op verblijf of illegaal worden aangetroffen krijgen een terugkeerbesluit.

Er zal nadrukkelijk worden ingezet op terugkeer van gezinnen met minderjarige kinderen naar het land van herkomst, waarbij de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) betrokken wordt. Voor gezinnen met minderjarige kinderen die nog niet zijn vertrokken, wordt de opvang versoberd. Tijdens deze opvang zal de Dienst Terugkeer en vertrek (DT&V) intensief blijven werken aan vertrek.