Clicky


Positieve reacties op verlaging overdrachtsbelasting

Positieve reacties op verlaging overdrachtsbelasting
02-07-2011 10:26 | Financieel | auteur de redactie
Vereniging Eigen Huis is blij met het besluit van het kabinet om de overdrachtsbelasting te verlagen van 6% naar 2%. De beruchte 'kosten koper' bij de aankoop van een woning worden hierdoor een heel stuk lager. Marlies Pernot, algemeen directeur Vereniging Eigen Huis: "De overdracht van een huis is nu minder een belasting en dat is een belangrijke positieve stap. Huizenkopers en verkopers, maar ook de markt voor koop- en huurwoningen, de werkgelegenheid en daarmee de Nederlandse economie profiteren hier enorm van."

Vereniging Eigen Huis zet zich al lange tijd in voor het verlagen, en beter nog afschaffen, van de 'verhuisboete' die mensen aan de staat moeten betalen als ze een huis van een ander kopen.

VBO Makelaars
Brancheorganisatie VBO Makelaar heeft positief gereageerd op het bericht van het kabinet om de overdrachtsbelasting tijdelijk te verlagen van 6% naar 2%, met terugwerkende kracht vanaf 15 juni 2011. In haar intensieve lobby bij Tweede Kamerleden en ministeries heeft VBO Makelaar ook gepleit voor verlaging of afschaffing van deze verhuisboete.

De brancheorganisatie verwacht dat door deze maatregel de doorstroming op de woningmarkt weer gaat aantrekken. Directeur Hans van der Ploeg: "Het verlagen van de overdrachtsbelasting is goed nieuws voor de vastgelopen woningmarkt. Hierdoor wordt het, ondanks tegenvallende verkoopcijfers in het eerste halfjaar, een mooie zomer!" VBO Makelaar plaatst wel vraagtekens bij de tijdelijke aard van de maatregel. "Een structurele verlaging van de overdrachtsbelasting zou het vertrouwen van de consument in de woningmarkt terug brengen. Hiervoor is ook gepleit tijdens gesprekken met de politiek over de woonvisie van VBO Makelaar", aldus de organisatie.

Ook Elco Brinkman verheugd
"Verhuizen kan weer, er is weer lucht op de woningmarkt", reageert een verheugde Bouwend Nederland-voorzitter Elco Brinkman op de verlaging van de overdrachtsbelasting. "Na een halfjaar stevig aandringen zijn we nu natuurlijk blij dat het kabinet onze argumenten krachtig honoreert. Gelukkig is de verhuisboete nu grotendeels weg. Prachtig voor kopers, woningbezitters en goed voor iedereen in Nederland."

"De tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent is goed voor de hele woningmarkt. Bij een gemiddelde woning is hierdoor 10.000 euro minder financiering nodig. Dat is muziek in de oren van veel starters, die door strakke regels geen huis meer konden kopen."

NVM bedankt kabinet
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) bedankt het kabinet alvast voor het besluit om de overdrachtsbelasting een jaar lang van 6 naar 2 procent te verminderen. Hiertoe start de NVM een campagne, die binnenkort in de landelijke media en op billboards langs de Nederlandse snelwegen te zien zijn. Met de campagne worden huizenkopers bewust gemaakt van het voordeel van duizenden euro's dat deze belastingverlaging met zich meebrengt.

"We bedanken het kabinet voor zijn daadkracht rond deze maatregel", stelt NVM-voorzitter Ger Hukker. "Het verlagen van de overdrachtsbelasting is een goed signaal om de woningmarkt verder op gang te helpen. Voor iedere koper en verkoper is dit fantastisch nieuws. Wie bijvoorbeeld een huis van 200.000 euro koopt, bespaart nu 8.000 euro."

De NVM heeft bijzondere waardering voor de snelheid waarmee het kabinet dit besluit heeft genomen. Om dit te onderstrepen heeft de NVM vandaag een speciaal daarvoor gemaakte taart laten bezorgen bij de ministerraad. Hukker: "Op 22 juni schreef de Telegraaf over geruchten dat de overdrachtsbelasting op de tocht stond. De onzekerheid die dat artikel veroorzaakte, zorgde ervoor dat een zeer groot deel van de kopers de aankoop van hun huis uitstelde. Daarom hebben de NVM en tal van andere organisaties op de woningmarkt destijds bij het kabinet aangedrongen op een snel besluit over dit onderwerp. Minister Donner heeft hieraan volledig gehoor gegeven. Hij heeft daadkrachtig gehandeld op dit grote en financieel zwaarwegende onderwerp."