Clicky


Euro onder druk door zorgen over Italië

Euro onder druk door zorgen over Italië
08-07-2011 14:56 | Financieel | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - De euro staat vrijdag ten opzichte van andere belangrijke valuta onder druk, waarbij de zorg over de Europese schuldenproblemen zich ditmaal richt op Italië, waarbij de Italiaanse financials rond het middaguur fors onderuitgaan.

Vanwege de zorgen omtrent Italië daalt de euro rond 13.00 uur ten opzichte van de dollar tot onder de $1,43, waarmee de relatieve rust na de renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) een dag eerder tot een einde lijkt gekomen.

"Het draait allemaal om de yields. De markt blijkt ongelofelijk gevoelig voor zelfs relatief kleine bewegingen", aldus Paul Robson van Royal Bank of Scotland.

De kosten om Italiaanse banken te verzekeren tegen mogelijke wanbetaling steeg fors, nadat de financiele sector in Milaan in een neerwaartse spiraal van 'sell-offs' terecht kwam. De handel in het aandeel Unicredit werd vanwege tijdelijk stilgelegd en noteerden na hervatting van de handel 5,6% lager. De soevereine schuld van het Zuid-Europese land en de positie van zijn banken is onder beleggers in toenemende mate een bron van zorg. Twee weken eerder vond een vergelijkbare sell-off onder de financials plaats.

"Na de aandacht voor de schuldenproblemen van Griekenland, Ierland en Portugal lijkt het erop dat de markt nu ook gaat kijken naar de zogenaamde kernlanden van de eurozone, waarbij met name de situatie in Italië, Spanje en België in het oog springt", aldus Robson.

Daarnaast staat vrijdag met name in het teken van de publicatie van het Amerikaans banenrapport. Gerekend wordt op een toename van het aantal banen in juni met 125.000. Het positieve ADP-rapport, dat donderdag verscheen, stemt optimistisch over het economisch herstel van 's werelds grootste economie. Bekend werd dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in de private sector in juni harder is gestegen dan verwacht. Het aantal banen in de private sector steeg afgelopen maand met 157.000, na een toename van 38.000 in mei. Gerekend werd op een toename van 95.000 banen in juni.

Omstreeks 13.00 noteert de euro ten opzichte van de dollar op $1,4270, tegenover $1,4361 rond het slot een dag eerder. De dollar noteert ten opzichte van de Japanse yen aan het begin van de tweede helft van de handelsdag op JPY81,40, in vergelijking tot JPY81,23 een dag eerder, waarbij de euro ten opzichte van de Japanse munteenheid noteert op JPY116,11, in vergelijking tot JPY116,65 donderdag laat. Het Britse pond noteert rond 13.00 uur ten opzichte van de dollar op $1,5955, tegenover $1,5972 een dag eerder, waarbij de euro ten opzichte van de Britse munt noteert op GBP0,8937m van GBP0,8989.