Clicky


Besluit Kunduz kost GroenLinks potentiële stemmers

Besluit Kunduz kost GroenLinks potentiële stemmers
10-07-2011 16:18 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
(Novum) - Het aantal Nederlanders dat de mogelijkheid openhoudt GroenLinks te stemmen is flink afgenomen. Dat komt volgens opiniepeiler Maurice de Hond nog altijd door het besluit in te stemmen met de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz.

In november vorig jaar hield 26 procent van de ondervraagden de optie nog open GroenLinks te stemmen. Nu is dat nog maar twintig procent. Onder de GroenLinks-stemmers daalde dit van 86 procent naar 78 procent.

Geen enkele andere partij maakte zo'n grote val als het om potentiële kiezers gaat. Zo daalde de VVD ondanks het invoeren van pijnlijke bezuigingen slechts een procent, van veertig naar 39 procent. Het CDA bleef op 22 procent staan. Bij de PVV zakte het potentieel van 32 naar 28 procent.

In de wekelijkse zetelpeiling stijgen de VVD en de PVV ieder een zetel, respectievelijk naar 34 en 26 zetels. Het CDA zakt van veertien naar dertien. De gedoogcoalitie komt daardoor uit op 73 zetels. De ChristenUnie zakt van zes naar vijf zetels.

Het ministerie van Defensie liet zondag weten dat de Nederlandse hoofdmacht op volle sterkte is nu de laatste militairen van de hoofdmacht van de Police Operational Mentor and Liaison Teams in Noord-Afghanistan zijn gearriveerd. De Nederlandse Police Training Group is daarmee compleet. De agenten en militairen gaan zich verder voorbereiden om zo snel mogelijk te kunnen beginnen met de uitvoering van de missie, die loopt tot medio 2014. In totaal nemen 545 Nederlandse militairen en politieagenten deel aan de missie.