Clicky


Luis-Leon Sanchez schenkt Rabobank zege

Luis-Leon Sanchez schenkt Rabobank zege
10-07-2011 19:23 | Sport | auteur de redactie
(Novum) - Luis-Leon Sanchez heeft zondag de negende etappe van de Tour de France gewonnen. De Spanjaard van Rabobank sprintte in de aankomst bergop weg bij medevluchters Thomas Voeckler en Sandy Casar. Het peloton kwam met een achterstand van 3.59 minuten aan, waardoor Voeckler de gele trui overneemt van Thor Hushovd. De Noor verloor bijna zeven minuten.

De negende rit stond in het teken van een lange vlucht. Een kopgroep van zes man, waarin Johnny Hoogerland en Niki Terpstra voor de Nederlandse inbreng zorgden, kreeg de goedkeuring van het peloton. Terpstra (Quickstep) haakte af na de beklimming van de Puy Mary, een berg van de tweede categorie.

In de afdaling van diezelfde Puy Mary was er een grote valpartij in het peloton waarbij Alexandre Vinokourov en Jurgen van den Broeck de bekendste slachtoffers waren. Omdat het peloton even zijn wonden likte, liep de voorsprong van de vijf vooraan op tot richting de zeven minuten.

In die kopgroep bereikte Hoogerland een akkoord met Thomas Voeckler (Europcar). De Zeeuw van Vacansoleil kreeg de bergpunten, Voeckler nam genoegen met het geel. Dankzij die afspraak heroverde Hoogerland op de Col de Prat de Bouc de bolletjestrui die hij zaterdag, nadat hij hem twee dagen in bezit had gehad, kwijt was geraakt aan Tejay van Garderen (HTC-Highroad).



Vlak voor de tussensprint op dertig kilometer van de streep werd de kopgroep echter gedecimeerd. Een auto van de Franse televisie reed Juan Antonio Flecha (Team Sky) aan en die sleepte Hoogerland mee onderuit. De Nederlander belandde in het prikkeldraad.

Voeckler, Sandy Casar (FDJ) en Sanchez konden niet wachten. In de straten van finishplaats Saint-Flour sprintte Sanchez weg bij Voeckler, die de hele dag voorop had gereden, en de moegestreden Casar. Voeckler mocht zich wel in het geel hullen. Die trui had hij voor het laatst in 2004 in zijn bezit. Hoogerland kwam op 16.44 minuten van Sanchez binnen.