Clicky


Euro onder druk vanwege zorgen Italië

Euro onder druk vanwege zorgen Italië
11-07-2011 15:15 | Financieel | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - De euro staat maandag onder druk ten opzichte van andere belangrijke valuta, vanwege de zorgen dat de Europese schuldproblemen zich uitbreiden naar Italië, de op twee na grootste economie van de eurozone.

Functionarissen van de Europese Commissie (EC) en de Europese Centrale Bank (ECB) komen maandag in Brussel bijeen in een poging het besmettingsgevaar van de Griekse schuldproblemen in te perken en de details te bespreken omtrent het twee reddingsplan aan het Zuid-Europese land.

Voor de eerste keer gedurende de maand juli daalde de Europese munt ten opzichte van de dollar onder $1,42, vanwege de toenemende zorgen, in de aanloop naar de publicatie van de resultaten van de stresstest vrijdag, omtrent de gezondheid van de Italiaanse banken.

"Europese beleidsmakers zijn er gedurende deze crisis duidelijk op geen enkel moment in geslaagd om de problemen te bezweren. Nu ligt Italië onder de loep. Dit kan mogelijk catastrofale gevolgen hebben", aldus Jane Foley van de Rabobank in Londen.

De toenemende zorg over besmetting van grotere Europese economieën, als Italië, leidt maandag tot een stijging van de yields op Spaans en Italiaans staatspapier tot zijn hoogste niveau sinds het ontstaan van de Europese munteenheid, waarbij de verzekeringskosten tegen mogelijke wanbetaling door Italië, Portugal, Ierland en Griekenland recordhoogten bereiken.

De zorgen werden maandag versterkt door een artikel in The Financial Times, waarin gesuggereerd werd dat vertegenwoordigers van de eurozone in toenemende mate bereid zijn te accepteren dat Athene een deel van zijn leningen niet terugbetaalt.

Met name de Zwitserse frank profiteert van de zorgen omtrent de Europese schuldproblemen. De euro noteert ten opzichte van de Zwitserse munt omstreeks 13.00 uur op CHF1,1817, tegenover CHF1,1909 rond het slot vrijdag.

De euro noteert rond het middaguur ten opzichte van de dollar op $1,4115, tegenover $1,4203 rond het slot vrijdag. De dollar noteert ten opzichte van de Japanse yen op JPY80,68, in vergelijking tot JPY80,52, waarbij de euro ten opzichte van de Japanse munteenheid noteert op JPY113,91, tegenover JPY114,40. Het Britse pond noteert rond het middaguur ten opzichte van de dollar op $1,5960, in vergelijking tot $1,6007 vrijdag, waarbij de euro ten opzichte van de Britse munt noteert op GBP0,8844, van GBP0,8881.