Clicky


Ploegen willen aantal auto's in Tour halveren

Ploegen willen aantal auto's in Tour halveren
11-07-2011 20:37 | Sport | auteur de redactie
(Novum) - De wielerploegen gaan een verzoek indienen om het aantal auto's en motoren in de Tour de France minimaal te halveren. Dat liet teammanager Daan Luijkx van Vacansoleil tijdens de rustdag weten. Aanleiding is een incident met een auto van de Franse televisie, waardoor Johnny Hoogerland en Juan Antonio Flecha zondag in de negende etappe hard ten val kwamen.

Aan juridische stappen tegen de Franse televisie of de bestuurder denkt Luijkx voorlopig niet. "De Tourorganisatie ASO en twee directeuren van de Franse televisie hebben direct hun excuses aangeboden. Die hebben we geaccepteerd. Onze prioriteit is nu om Johnny dinsdag weer op de fiets te krijgen."

Volgens Luijkx zou het aantal incidenten door de maatregel flink kunnen worden teruggedrongen. Eerder in de Tour werd de Deen Nicki Sörensen omver gereden door een motor van een fotograaf. "Er zijn teveel auto's, teveel motoren in het peloton. De druk is groot en dan krijg je dit soort ongelukken", vindt Luijkx.



Het verzoek zal worden ingediend door de AIGCP, een samenwerkingsverband van alle officiële ploegen. Luijkx verwacht dat het verzoek zal worden gehonoreerd. "Al is het zelfs dan niet uit te sluiten dat het nog eens gebeurt. Het zal altijd een balans blijven tussen het in beeld brengen van onze mooie sport en de veiligheid van de renners. Maar gisteren is die grens overschreden."

De automobilist die zondag het ongeval veroorzaakte, werd door de organisatie direct uit de Tour verwijderd. Daarmee komt hij er waarschijnlijk niet vanaf. Het parket van Aurillac heeft een voorlopig onderzoek ingesteld omdat er sprake is van een 'verkeersongeval met gewonden'. Dat maakte openbaar aanklager Jean-Pascal Violet maandag bekend.